01/30/13 23:00
(http://e-vestnik.bg/)

Вашингтон гледа с тревога към Мюсюлманските братя

Асошиейтед прес 

Президентът на САЩ Барак Обама започва своя втори мандат, стремейки се да запази добри взаимоотношения с Египет - важен американски съюзник, чийто президент е консервативен ислямист, балансиращ между това да се покаже като умерен мирен посредник и да радва партията си Мюсюлмански братя с антиамериканска реторика.

Миналото лято Белият дом се надяваше да заглади отчасти традиционно напрегнатите отношения между Вашингтон и Братята - партия, създадена да бъде опозиция на Израел и САЩ, когато Египет свали от власт Хосни Мубарак и предпочете Мохамед Морси за свой първи демократично избран лидер.

Но някои събития напоследък - от извършените от Братята нападения срещу демонстранти през неясните възражения по отношение на правата на жените в новата египетска конституция до разкритията за коментари на Морси в миналото, в които той нарича евреите “кръвопийци” и “прасета” - разтревожиха политиците в САЩ и поставиха под въпрос американската помощ от 1 милиард долара за Египет.

Макар че Братството е основано в Египет, влиянието и последователите му се разпростират из целия Близък изток и Северна Африка, където две терористични атаки и френската офанзива срещу ислямистките радикали в Мали осигуриха на Обама нов боен фронт срещу екстремизма за втория му мандат.

Белият дом няма интерес да влиза в конфликт с Мюсюлманските братя, чийто брой и влияние нараснаха в региона след Арабската пролет. На Братята и подобни ислямистки движения се гледа с тревожно око от монархиите в Йордания, Кувейт, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Мароко. Техните членове са част от опозиционната коалиция, която се стреми да свали от власт сирийския президент Башар Асад. Те имат малобройни последователи в Катар, Алжир и един споделящ възгледите им, макар и несвързан официално с тях съюзник в Тунис.

Когато египтяните избраха Морси, той призова за сдържаност, посредничи за прекратяването на огъня между израелци и палестинци в Газа и разби терористичните свърталища на Синайския полуостров.

Ръководеното от Морси правителство е “напълно нова администрация и очевидно се сблъсква с нарастващи проблеми”, заяви високопоставен служител от правителството на Обама, съгласил се да говори при условие за анонимност, което ще му позволи да коментира открито дипломатическите взаимоотношения между двете държави.

Още от времето на революцията на площад “Тахрир” преди две години Вашингтон се опитва да помогне на Египет да изгради демократична държава, без да изглежда, че потъпква неговия суверенитет. През юни Морси бе избран с 51 процента от гласовете на египтяните.

Ново изригване на политическото насилие в Египет през уикенда причини смъртта на 50 души, усложнявайки още повече затрудненото положение на страната, докато Морси се опитва да се справи с огромни социални и икономически проблеми. Той обяви 30-дневно извънредно положение и наложи полицейски час в трите провинции по брега на Суецкия канал, които бяха най-силно засегнати от насилието.

Белият дом гледа с нарастваща тревога към посоката, по която Братята водят Египет. “Не става дума само за управление на мнозинството”, каза служителят от администрацията. “Има редица други демократични принципи, на които ние продължаваме да държим.”

Антисемитските изказвания на Морси, направени в отделни речи през 2010 г, но излъчени от египетската телевизия едва този месец, също така обвиняват Обама, че е лъжец. Те шокираха американските служители, които побързаха да ги осъдят като пречещи на подкрепяните от САЩ усилия за постигане на мир в Близкия изток. Но те не изненадаха повечето хора в Египет, свикнали да слушат подобни изказвания на представители на Братята в продължение на години.

Първоначално на Морси му беше трудно да даде отговор на острата реакция на американците, породена от коментарите му. Пресслужбата му публикува изявление, в което се говореше за защита на религиозните свободи и търпимост и се осъждаше насилието. “Президентът силно вярва, че трябва да уважаваме и да ценим общата си ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване