01/30/13 23:04
(http://e-vestnik.bg/)

Гърция избира между Набуко и ТАР

Напрегнато задкулисие цари в Атина през последните дни по въпроса за гръцкото участие в изграждането на Трансадриатическия газопровод (ТАР), по който ще се пренася синьо гориво от Азербайджан до европейския пазар.

Геополитическата партия шах, която се разиграва в този обширен район, е особено жестока и гръцкото правителство е призвано да предприеме подходящите действия, за да осигури по-добра позиция за страната и да не понесе загуби.

Правителството трябва незабавно да заеме позиция и да избере с коя страна ще се коалира, но и да пресметне всички бъдещи възможни последици от всяко свое решение, макар че в настоящия момент газопроводът ТАР се оценява като вариант, от който страната би могла да има полза, тъй като неговата реализация се очаква да създаде стотици работни места и отново да постави Гърция на енергийната карта.

От друга страна, действията, които премиерът Андонис Самарас ще предприеме, са определящи, тъй като Гърция се оказа в затрудено положение през последните три години, а руският президент Владимир Путин реши да даде живот на проекта за строежа на газопровода Южен поток без участието на Гърция.

В правителството вчера се състоя една много важна среща за нея официално не бе оповестено , на която премиерът имаше шанса да разговаря с водещи представители на компанията, която управлява газапровода. Разговорите се водиха в присъствието на външния министър Димитрис Аврамопулос и на заместник-министрите на развитието и на енергетиката.

На срещата обстойно бяха разисквани съществуващите проекти и перспективите, които се откриват от евентуално участие на Гърция в конкретния газопровод. Гръцкото правителство обаче ще трябва много скоро да реши какво ще избере между Набуко Уест който стига до Централна Европа и по-конкретно до Австрия и ТАР.

Според някои информации предимство изглежда се дава на газопровода ТАР, който тръгва от гръцко-турската граница, пресича гръцка Македония, продължава към Албания и стига по дъното на морето до Италия.

В тази геополитическа игра на балансите въпросът за предстоящата приватизация на гръцката газова компания ДЕПА и на газовия оператор ДЕСФА представлява определящ фактор, тъй като западни високопоставени представители се притеснявали, че евентуално влизане на руснаците в тях би могло да окаже негативно влияние върху перспективите на ТАР.

Според предварителните планове до юни трябва да се реши кой от двата газопровода ще пренася синьо гориво от находището Шах Дениз в Азербайджан до европейския пазар.

Разбира се, в търговско и икономическо отношение ТАР се смята за по-жизнеспособен, но досега на него му липсваше политическа подкрепа, която обаче е налице за Набуко, тъй като вече е започнала предварителната подготовка много по-рано и проектът е получил благословията на много страни.

Ако Гърция, Италия и Албания подпишат необходимите споразумения, ТАР ще има сериозно предимство за Гърция, която чрез него ще се сдобие с тръбопровод през 2017-2018 г., по който ще се изнася азерски газ.

Големият проблем сега се свежда до съществуващата комплицираност в гръцко-албанските отношения, която тревожи и консорциума Шах Дениз в Азербайджан. А този консорциум трябва в рамките на тази година да реши коя тръба ще пренася природен газ до Европа след 2017 г.

Преди дни гръцки заместник министър на развитието се срещна в Давос, където бе в качеството си на пратеник на правителството за участие в Световния икономически форум.

Там той се срещна с италианския министър на развитието, инфраструктурата и транспорта и с министъра на развитието и енергетиката на Швейцария. В разговорите гръцкият представител чу най-вече италианската страна да изказва желание да бъде подписано още в първите 15 дни на февруари тристранно междудържавно споразумение Италия, Гърция и Албания , за да може газопроводът ТАР да получи политическа подкрепа.

Проектът ТАР е с капацитет да увеличи преноса на газ от 10 на 20 млрд. куб. м. годишно в зависимост от производството и търсенето на синьо гориво.

Очакванията ...

Публикувана на 01/30/13 23:04 http://e-vestnik.bg/16728/gartsiya-izbira-mezhdu-nabuko-i-tar/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване