01/30/13 06:18
(http://www.klassa.bg/)

Джидахистите бягат, но войната за Мали тепърва започва

Бойците на „Ал Кайда” на Ислямския Магреб” избягаха от своето последно укрепление в Северно Мали – град Кидал. Въпреки това наблюдатели смятат, че борбата с джидахисите в тази част на Африка тепърва започва. Те най-вероятно ще прибягнат до тактиката на партизанска война и терористични актове. В бъдещата борба с тях активна роля може да изиграят САЩ, които вчера получиха съгласие от съседния на Мали Нигер да разположат на негова територия бази на безпилотни самолети, пише „Независимая газета”.
По информация на френските медии Кидал, разположен в пустинна област недалеч от границата с Алжир, е преминал под контрола на туарегите от светската сепаратистка групировка „Национално движение за освобождение на Азауад” и „Ислямско движение на Азауад”. Последното представлява отцепила се от „Ансар ад-дин” група. Техните лидери заявиха, че са готови да приемат френската войска, но се обявиха категорично против влизането на малийските подразделения.
Наблюдателите предполагат, че военните от Франция и африканските страни в най-скоро време ще поемат контрола над всички градове в Северно Мали. Изданието припомня, че френската войска в понеделник освободи Тимбукту, където отстъпващите бунтовници успяха да унищожат редица паметници на световно наследство. Въпреки това битката за Северно Мали ще започне по-късно, когато французите бъдат заменени от по-малко опитната африканска войска.
















„Независимая газета”


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване