01/30/13 14:54
(http://www.klassa.bg/)

Духовният гуру на Путин отец Тихон спасява рейтинга му

Има предположение, че близостта на руския президент Владимир Путин с лоялният деец на Руската православна църква отец Тихон спасява рейтинга му, пише „Файненшъл таймс“.
Между наместника на Сретенския манастир Тихон Шевкунов и бившия полковник от КГБ има близка и дълготрайна връзка и влиянието не трябва да се подценява, смята авторът на материала Чарлз Кловър.
Смята се, че именно архимандрит Тихон обръща към вярата руския лидер. Путин го посещава в манастира малко преди да стане президент в края на 1999 г. После те често се появяват заедно, отецът придружава президента при пътуванията му в Русия и в чужбина.
Прави впечатление, че в своята книга „Несвятите светии“, която става бестселър, отецът не казва нито едно лоша дума за чекистите.
Според автора, сега много руски политици виждат в напористото политизирано християнско учение на отец Тихон възможност да се запълни идеологическия вакуум, получен след краха на комунизма. Той цитира книгата „Вяра в Русия“ на Джералдин Фийган: „Руснаците виждат в православната църква единственият оцелял голям обществен институт и Путин иска да се възползва от идеите за стабилност, асоцииращи се с църквата“.
А идеите на „тихоновското“ крило активно се реализират в живота. Той практически сам успява да наложи закона срещу алкохола, забраняващ продажбата на бира след 23.00 ч, припомня вестникът.
Руските власти от своя страна подкрепят отец Тихон. „Позвънете в манастира и ще ви отговори оператор на мини телефонна централа. Нужен ви е безжичен интернет – няма проблем“, разказва журналистът. А приятелят на отеца и основател на православната радиостанция „Радио Радонеж“ Евгений Никифоров отбеляза пред журналисти: „В Атонската гора наскоро прокараха електричество, а в Сретенския манастир всички монаси имат iPad".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване