01/30/13 23:09
(http://e-vestnik.bg/)

Европа тръгва с вързани очи на война в Мали

Нобеловата лауреатка за мир Европа е във война от близо 15 години - от Балканите до Либия през Афганистан, а днес и в Сахел. Тези военни операции обаче са белязани от липсата на дългосрочна визия.

В навечерието на италианските парламентарни избори през февруари и на германските федерални избори през септември се е възцарило мълчание по една много важна тема, която войната повдига. Може би защото конфликтите се разиграват на друго място, хората не говорят. Въпреки това войната вълнува дълбоко европейците и то от дълго време.

Вярно, войната не се води от ЕС, лишен от общо политическо управление, но войната все пак е част от ежедневието на блока. Ако добавим към безкрайната война с тероризма и конфликтите, които се разразиха на Балканите в края на 20 век, излиза, че европейците вече 14 години участват периодично във въоръжени интервенции. В началото те бяха обект на бурни дебати.

Мнозина зададоха въпроса дали подобни войни са нужни и ако не е така, защо да се започват. Мнозина се запитаха дали зад тези войни стоят действително хуманитарни подбуди или конфликтите са по-скоро с опустошителни последици. Мнозина си зададоха и въпроса каква равносметка да се извлече от борбата срещу тероризма в глобален план. Дали тази война накара терористите да отстъпят или да станат още по-голяма заплаха?

Политиците не отговарят убедително на всички тези въпроси, а нито една европейска страна не се пита какъв е този съюз, който не намира какво да каже по въпроса и който само се е съсредоточил върху проблемите с общата си валута. Навлязла слепешком в новата ера на неоколониалната война, Европа напредва сякаш в мъгла.

Войната - често пъти кървава и рядко даваща резултати - никога не е наричана с името си. Тя напредва под прикритие. За нея се казва, че тя ще позволи на дадена страна да се стабилизира, че на друга ще позволи да се демократизира. За войната се казва първоначално, че ще е кратка и няма да излезе скъпо. Войната, която започна на 11 февруари в Мали, е водена от Франция на президента Франсоа Оланд с крехката подкрепа на африканските военни и с одобрението със задна дата на нейните европейски съюзници.

Тази война не беше предшествана от никаква координация на позициите, което е в нарушение на Лисабонския договор член 32, алинея 347 . Европейците почти винаги са хвърляни във войната. Те дори си имат някой, носещ гръмката титла върховен представител на ЕС по външните работи Катрин Аштън , който дори благодари на Франция, като същевременно побърза да уточни, че Париж трябва да се оправя сам поради липсата на европейска военна сила.

Това е доста добра илюстрация на ситуацията, но европейците очакваха все пак по-различно изказване от някой, който заема толкова важна длъжност.

Разбира се, много неща, които четем за войната, са погрешни. Те ни приканват да разсъждаваме за събитието, но същевременно да разглеждаме интервенциите като изолирани случаи, без връзка една с друга. Войната стана повод също така за масовата поява на импровизирани експерти по въпроса.

Политиката на интервенциите е на път да стане европейски навик, изкопиран от американския, но европейците така и не са запознати с пълната версия за тази промяна. А тази пълна версия свързва всички отделни конфликти в едно цяло и позволява да се хвърли светлина върху глобалната ситуация.

Тази глобална дългосрочна версия дефинира ролята на европейците в Африка, в Афганистан и в Персийския залив. Тази версия сравнява европейската визия за войната с тази на другите страни. Тази визия например анализира китайската политика в Африка, която е толкова различна от европейската, тъй като е базирана на инвестициите, докато европейската е съсредоточена върху военния аспект.

Една глобална дългосрочна визия ще позволи да се направи трезва равносметка ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване