01/30/13 12:32
(http://radiomilena.com/)

Наградите на ЕС за здравна журналистика бяха връчени за четвърти път

На специална церемония, състояла се вчера вечерта в Брюксел, комисарят по въпросите на здравеопазването и политиката за потребителите Тонио Борг обяви имената на лауреатите на наградите на ЕС за здравна журналистика, които се връчват за четвърти път. Отличените статии, избрани от 557 материала на журналисти от целия ЕС, разглеждат проблеми на здравеопазването и здравните услуги, като се връчва допълнителна специална награда по темата за спирането на тютюнопушенето. Имената на победителите са:

1-во място: Петр Тржешняк, журналист от сп. „Респект“ (Чешка република), за неговата статия „Приключения в павилион № 14 “, в която се разказва за отделение в психиатрична болница с най-тежките случаи и за себеотрицанието на един санитар, който успява да помогне на тежко болен пациент.

2-ро място: Алва Джордън, журналист от в. „Медикъл индипендънт“ (Ирландия), за нейната статия „Скринингът — пари, хвърлени на вятъра?“, посветена на дебата за ползата от онкологичния скрининг, особено за рак на гърдата, и доколкото са оправдани разходите за него.

3-то място: Даниела Чиполини, журналист от сп. „Оджи шенца“ (Италия), за нейната статия „Лъжите, които тиражират банките за пъпна връв“ — както може да се предположи от заглавието, темата е предизвикалият доста спорове въпрос за съхраняване на пъпната връв на бебето с цел бъдещо медицинско лечение.

Носител на специалната награда: Тобиас Цик, журналист от сп. „Неон“ (Германия), за задълбочения анализ „Напрежение във въздуха“. Авторът проследява как в Германия тютюнопушенето е престанало да бъде нещо модерно и на него вече не се гледа с добро око, като прави обзор на историческите, политическите, правните и философските аспекти на контрола върху тютюнопушенето.

По време на речта си на церемонията комисар Борг заяви: „И четиримата журналисти, наградени тази вечер, са безкомпромисни както при избора на темите, които повдигат, така и в начина, по който поставят тези въпроси. Въпреки че засягат различни теми — психичното здраве, онкологичния скрининг, банките за кръв от пъпната връв и контрола на тютюнопушенето, всички отличени статии поставят неудобни въпроси, по които е необходима дискусия на равнището на ЕС“.

Bookmark/FavoritesSvejoGoogle BookmarksDeliciousStumbleUponFacebookСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване