01/30/13 12:55
(http://www.klassa.bg/)

Швейцарските банки вдигат таксите за съхраняване на злато


Две от най-големите банки в Швейцария официално обявиха, че вдигат с 20% таксите за съхраняване на злато, принадлежащо на физически лица и инвестиционни фондове, съобщи “Файнейшъл таймс”.Досега двете най-големи банки в страната – UBS и Credit Suisse- взимаха от 0.05 до 0.1% от стойността на съхраняваното злато годишно. Сега таксата вече е около 18-20% в зависимост от количеството и срока на съхранение.
Мярката е предприета, за да се съкратят размерите на баланса на банките, в които влиза и златото, особено ако е залог по взет кредит. През последните години, поради кризата, е силно нараснал и потока от капитал, в това число и под формата на злато, който търси сигурно пристанище, опасявайки се от загуби, ако бъде инвестиран в реалната икономика.
Това постави сериозни проблеми пред швейцарските банкери и швейцаската икономика, тъй като притока на капитали вдига и курса на валутата на страната и прави износа и неконкурентноспособен.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване