01/31/13 15:56
(http://www.klassa.bg/)

Вегетарианците по-рядко умират от сърце

Хората, които спазват вегетариански режим на хранене, са с 32% по-малко застрашени да умрат или да имат нужда от клинично лечение от сърдечни болести. Това показва научно изследване на 44 500 души, живеещи в Англия и Шотландия, цитирано от Би Би Си
Болестите на сърцето са най-големият бич за западните държави. Те убиват 94 000 души всяка година във Великобритания, повече от всички други болести, а 2,6 милиона британци страдат от тях.
Притокът на кръв в сърцето се блокира от депата мазнини в артериите, които захранват сърдечния мускул.
Учени от Оксфордския университет са анализирали състоянието на 15100 вегетарианци и
29 400 жители на Англия и Уелс, яли месо и риба. В продължение на 11-годишното наблюдение, 169 души починали от сърце и 1066 имали нужда от настаняване в болница, като това били предимно онези, консумирали месо и риба.
Доктор Франческа Кроу казва, че не може да съветва всеки да мине към вегетарианство, но подчертава, че хранителния режим има огромно значение за сърдечните заболявания.
Резултатите показали, че вегетарианците имат по-ниско кръвно налагане, по- ниско ниво на „лошия“ холестерол и по-малко страдат от затлъстяване.
Трейси Паркър от Британската фондация за сърцето отбелязва, че избирането на вегетарианска опция на меню не е гаранция за здраво сърце, защото има редица храни, подходящи за вегетарианци, които съдържат много мазнини и сол.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване