01/31/13 12:51
(http://www.klassa.bg/)

Германски съд защити социалните права на българските имигранти

Гражданите от България и Румъния имат право на здравни и социални помощи в Германия, дори когато не притежават валидно разрешение за работа. За това решение на германски съд от 30 януари, съобщава „ИЮ Обзървър“, като отбелязва, че то може да провали ограниченията, които иска да наложи правителството в Берлин.
Съдът е разгледал случая на 24-годишната българка Лазаринка Р. Тя идва в Германия при приятеля си грък с германско жителство, но той я изоставя , когато е бременна. Адвокатите й разказват пред сп.“Шпигел“ че тя подава молба за разрешение за работа, но и отказват, както и медицинските грижи за бременност.
Българите и румънците, като граждани на най-новите страни-членки на ЕС, са още обект на ограничения на трудовия пазар в Германия и в други страни от съюза, включително Великобритания, отбелязва изданието.
Федералният социален съд, който е най-висшата инстанция в Германия по казуси за социални права, разглежда жалбата на Лазаринка и произнася решението си на 30 януари. То може да бъде оспорвано само в Конституционния съд на страната.
Според официални данни, почти милион души са пристигнали в Германия през 2011 г., като 43% от тях са от Полша, Румъния и България.
Случаят на Лазаринка създава прецедент за подобни дела, когато граждани на ЕС са получили отказ или са били съветвани да не търсят социални помощи, ако нямат легален статут на пребиваване.
Германското правителство се опитва да ограничи достъпа до социални помощи на граждани от новите страни-членки на ЕС. То се позовава на факта, че тези държави не са сред подписалите Европейската конвенция за социални и медицински услуги от 1953 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване