01/31/13 22:17
(http://e-vestnik.bg/)

Излизането на Великобритания от ЕС и страхът от тройна рецесия

сп. Мениджър-магацин

Великобритания залита по ръба на рецесията, централната й банка “отвъртя кранчето” на парите, отслабвайки британската лира. Сега британският премиер Дейвид Камерън кокетира с идеята за излизане на страната от Европейския съюз. Според експерти обаче при “Бриксит” от ЕС (Brixit - от съкращението на английски - BRItish eXIT – от Великобритания и изход - бел. ред.) основен потърпевш ще бъде британската икономика.

В отношенията между Франция и Великобритания времето не винаги е слънчево. В момента климатът може да се определи по-скоро като превалявания на суграшица. Идеята на Дейвид Камерън да изведе страната си от ЕС, сред французите предизвиква само поклащане на глава в недоумение.

“Това е невероятно”, казва, например Александър Езез, французин и ръководител на инвестициите във фонда Convictions Asset Management, присъединявайки се към хора на критиците на Камерън.

Това звучи почти като някоя от обичайните френско-британски “закачки”. В края на 2011 година, например, когато максималният кредитен рейтинг “ААА” на Франция се разклати, френският централен банкер Кристиан Ноайе - и председател на управителния съвет на Банката за международни разплащания - БМР (Bank for International Settlements - BIS) - предупреди, че тази съдба може да сполети и Великобритания. Британците имат по-висок дефицит, по-слаб икономически растеж и банки, които са по-малко склонни да отпускат кредити, отбеляза той.

В Лондон не “бяха възхитени” от френските “дързости”. И сега не са. Всъщност, от години Великобритания се бори с икономически проблеми. Икономическият растеж е слаб. Дори първоначалната прогноза за лек растеж от 1 процент през 2013 година в края на 2012 година бе коригиран от управителя на Bank of England Мървин Кинг. “Изглежда ще има по-голям риск икономиката на страната да се окаже във фаза на трайно нисък икономически растеж”, посочи той.

Заплахата от трета рецесия

Зловещите думи “тройна рецесия” отекват наоколо. “Свиване на икономиката от 0,3 % означава и влизане в “тройна рецесия”", пише Торстен Гелерт от Forex Capital Markets. “Британците са на косъм, или на едно тримесечие, от трета рецесия от 2008 година насам. И сега много фактори сочат, че текущото тримесечие също няма да донесе икономически растеж”, допълва експертът.

При безработицата положението е малко по-добро - тя е на ниво от 8 %, което изглежда успокояващо спрямо нивата в страните от Южна Европа.

Задлъжняването обаче помрачава доброто впечатление. Гражданите и държавата са задлъжнели в еднаква степен. Държавните дългове се равняват на 90 % от годишния брутен вътрешен продукт (БВП), а гражданите са затънали още по-дълбоко. Според проучване на сайта myvouchercodes.co.uk една трета от тях никога няма да успеят да платят дълговете си. Ако се отчетат и задълженията на компаниите, както е направил McKinsey Global Institute, то никоя страна в света няма по-големи дългове от Великобритания с изключения на Япония. Сега има опасност от още два удара.

Вдигане на рамене вместо план

Единият е реакцията на развитие, което е само хипотетично - ако рейтинговите агенции отнемат максималния кредитен рейтинг; другият е евентуалното излизане от ЕС (сценарият “Бриксит”). Междувременно в Лондон вдигат рамене - вече са свикнали с лошите новини.

Дали рейтинговите агенции ще обърнат палеца надолу? Като цяло анализаторите очакват нещо такова. “Ще се изненадаме, ако през 2013 година Обединеното кралство не получи поне едно понижение на рейтинга или дори две или три”, лаконичен е Дейвид Тинсли, икономист на BNP Paribas.

“Държавните дългове достигнаха равнище, което обикновено вече не върви с рейтинг “ААА”", отбелязва Митул Пател, мениджър в Henderson Global Investors. “Наистина страната се радва на действието на дълъг среден падежен период и значителна част от задълженията са към вътрешни вложители. Засега обаче стратегията за намаляване на дефицита не дава плодове. Растежът е по-нисък от очакваното”, уточнява финансовият експерт.

“Влиянието на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване