02/01/13 08:46
(http://www.klassa.bg/)

RIM търси спасение за смартфоните с новите BlackBerry

Технологичният свят е пълен с истории за компании гиганти, които вехнат и умират, след като са заобиколени от новите технологии, но малко са били изместени толкова зрелищно като канадската компания Research in Motion (RIM), надяваща се, че двойката нови смартфони, представяни днес, ще я спаси.

BlackBerry Z10 и BlackBerry X10 са кулминацията на годините на отчаяни усилия на RIM да догони лидера при смартфоните Apple Inc и устройствата, работещи със системата Android на Google Inc.

И макар никои да не прогнозира, че RIM ще си върне позицията на превъзходство, която заемаше с най-популярния смартфон в света преди iPhone да бъде пуснат през 2007 година, много инвеститори са оптимисти, че новите устройства предлагат солидна основа за бъдещето.

RIM определено има да извърви дълъг път. През 2008 година, когато iPhone все още бе нов на пазара, BlackBerry покриваха 46 % от всички доставки на смартфони. Те станаха култово устройство, използвано от всеки - от президента на САЩ Барак до Опра Уинфри.

Потребителите се шегуваха със използването на своя “CrackBerry” (от думата крек - разновидност на кокаин - бел. пр.), че усещането да можеш да имаш достъп до и-мейлите си в движение е много пристрастяващо. Точно толкова важно е и, че корпоративните мениджъри в сферата на информационните технологии обичаха устройството, тъй като имаха достъп до тях по всяко време и сигурен начин да управляват комуникациите си.

Apple обаче показа, че мобилните устройства биха могли да правят доста повече от това само да препращат и-мейли и мигновенни съобщения. Резултатът бе катастрофален за RIM. Миналата година делът на канадската компания в продажбите на смартфони в САЩ намаля до едва 2 %. Главният изпълнителен директор Торстeн Хайнс (55 г.) се обзалага, че най-новите устройства на RIM, базирани на широко хвалената операционна система ВВ10, биха могли да обърнат тенденцията. Инвеститорите също се оказаха оптимисти, тласкайки нагоре със 178 % котировките на акциите на компанията от септември миналата година.

Част от оптимизма се дължи на спекулацията, че затруднената компания ще бъде купена от нововъзникващ производител на смартфони като Lenovo или Huawei.

Има обаче и истинско вълнение около самите устройства - не само от Ай Ти средите, но и от почитателите на такива приспособления, които обикновено не се впечатляват от нищо друго, освен от най-лъскавите и най-привлекателните апарати, изобретявани някога.

“Съжалявам Apple, BlackBerry Z10 е по-готин от iPhone”, написа Хесус Диас в заглавие на специализирания сайт Gizmodo.

Той продължава да пише ентусиазирано за дизайна на телефона - това е първият смартфон без физически клавиши - и за неговия софтуер.

“Винаги съм мразел телефоните BlackBerry”, написа той. “Те бяха позорно грозни тухли преди BlackBerry Z10. BlackBerry Z10 е готин. Истински красив, елегантен хардуер”, допълва почитателят.

Но ще бъде ли това достатъчно, за да спре залезът на RIM?

Г-жа Ян Доусън, главен телекомуникационен анализатор в изследователската компания Ovum, не е убеден, отбелязвайки, че пазарът се е отместил от RIM в две ключови области.

“Мнозинството от смартфоните, продавани днес, вече не се купуват от компании, а отделните хора предимно избират устройства, различни от BlackBerry, когато взимат решения за купуване”, казва тя.

Новите устройства предлагат твърде малко преимущества, за да съблазнят и откъснат потребителите от техните iPhone и устройства с Android, но могат да бъдат привлекателни за 80-те милиона плюс сегашните потребители на BlackBerry, които отдавна чакат нова версия.

“Не очакваме бързо излизане от пазара; без дългове, с 80 милиона абонати и печалба поне през няколко от последните тримесечия, компанията може да продължи в това състояние години наред”, коментира тя. “Тези дни на слава обаче са минало и е само въпрос на време преди да се стигне до естествен край”, допълва анализаторът.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване