02/02/13 13:53
(http://www.klassa.bg/)

Десетки почетоха паметта на патриарх Максим

Десетки дойдоха в столичната митрополитска катедрала "Св. Неделя", за да участват в Заупокойна св. литургия и Панихида за блаженопочиналия и приснопаметен Български патриарх Максим, от чиято кончина на 6 февруари се отбелязват три месеца, предаде репортер на БГНЕС.

Православната църква чества Господския празник Сретение Господне, а след нея бе отслужена и панихидата за починалия български патриарх. Св. Литургия беше оглавена от Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Светия Синод и наместник на овдовелия Софийски митрополитски престол.
Митрополит Кирил разказа за силната вярва на починалия патриарх Максим и за неговата роля да преведе църквата и да я обединява през трудни времена. На 3 февруари ще бъде отслужена Панихида по повод 3 месеца от смъртта му в храма "Св. Александър Невски". Патриарх Максим почина на 6 ноември на 98-годишна възраст. На 6 февруари се отбелязват 3 месеца от неговата смърт. Новият патриарх ще бъде избран в края на месеца, на 24 февруари.
Хората, които дойдоха днес в храма и запалиха свещ в негова памет искат новият патриарх да обединява, да е достоен и човечен.
На един от миряните - Николай му е много трудно да отговори на въпроса дали вярва, че църквата ще избере най-достойния на мястото на починалия патриарх. "Моето лично и скромно мнение е, че не бива да бъде обвързан с предишните служби и ДС. Не бива, въпреки че в името на бъдещето трябва да се забрави миналото, но не бива да е човек обвързан със службите, със старата номенклатура. Има по-млади, по-достойни хора, които може да обединят църквата, а една такава личност би разединила", каза Николай.
"Разбира се, че вярвам, че църквата ще избере най-достойния", каза Марина. Тя смята, че нашият патриарх трябва да бъде такъв, който да милее за миряните си. "Аз също съм склонна да се въведе вероучение поне в първите 4 години от образованието на децата, когато се заражда тяхното разбиране за живота. Макар и малко, защото това, което вероучението ще им даде в къщи не може да се даде", каза жената, която от години идва на църква и забелязала, че някои от младите в Божия храм не знаят как да се държат в него.
"Мисля, че ще се избере най-достойният. Той трябва да бъде човечен, умен и да знае какво да прави", каза Виктория, която също бе днес в храма.














БГНЕС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване