02/02/13 08:16
(http://www.klassa.bg/)

Светлината на звездите може да помогне за откриването на извънземни светове

Астрономите разработват система, която ще използва отразена звездна светлина, за да създадат карти на далечни планети, по които се виждат океани, суша и дори облаци, съобщи "Дейли мейл".

Разработена от планетарния учен Никола Кауан и представена този месец по време на среща на Американското астрономическо общество в Лонг Бийч, Калифорния, тя е вдъхновена от технология, която е била първоначално разработена с цел да разграничава естествени повърхности, като гори, от неестествени, като военни бункери, в сателитни изображения на Земята. Софтуерът може да взема точка на отразена звездна светлина от екзопланета и да я анализира, така че да извлече съответните сигнали, необходими за начертаване на приблизителна карта. Тъй като понастоящем не съществува достатъчно мощен телескоп, който директно да заснеме далечна скалиста планета, д-р Кауан е изпробвал софтуера върху изображения на Земята, направени от далечна гледна точка в пространството от космическия кораб на НАСА "Дийп Импакт", като част от мисията EPOXI. Техниката на д-р Кауан – т. нар. "въртеливо размиксиране" - анализира промяната на цвета на звездната светлина, която отразява далечна, въртяща се екзопланета, за да изчисли смесицата от планетарни характеристики - като суша или океан - които, ако се комбинират, биха създали специален оттенък.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване