02/03/13 11:48
(http://www.klassa.bg/)

Българите в Кастельон пазят духа на родината с песни и танци

Асоциация "Хан Аспарух" в гр. Кастельон вече предлага на сънародниците ни в испанския град и редовен курс по народни танци. Инициатор е групата за български фолклор. Идеята и желанието да танцуват съществуват отдавна, но липсата на помещение за репетиции бе пречка за осъществяването на проекта. За момента танцьорите ползват за репетиции помещение в  Младежкия дом на Грао Кастельон, ллагодарение на съдействието на кметството на града.  Нашите сънародници са особено признателни на съветника по въпросите на културата и образованието г-н  Висент Салас. "Все още сме в самото начало,но идеята за танците е добре приета от всички.Провеждат се всеки вторник от 18.00 ч. до 20.00ч. и времето минава неусетно.
Па този начин поддържаме българските традиции, връзката между българската общност в Кастельон и провинцията и се подготвяме за бъдещите ни участия в различни културни проекти", каза г-жа Йорданка Данова, председател на Асоциация "Хан Аспарух". От 24 януари  българите ползват всеки четвъртък  и помещение на Федерацията на асоциацията на имигрантите в Кастельон с президент Херман Фернандес.
Асоциация "Хан Аспарух" е сред най-активните от българските асоциации в Испания. Заедно с родителския комитет на българското неделно училище ”В.Априлов”  асоциацията подготви междинния отчет за текущата учебна година и го изпрати в МОМН.
За участието в IV Фестивал „Аз съм българче”и  за конкурса”Мой град, мой свят” учениците от българското училище получиха грамоти. Предстои празникът  Трифон Зарезан, после - чествания на  1,3 и 8 март. "Имаме много приятели. Искаме да благодарим за подаръците и даренията ,които получихме от Йовка Йонкова от Винарос  - топки,пастели и блокчета за рисуване за децата от ”Васил Априлов” ,,на нашата златна баба Невенка от село Сухаче -  за хурката, на Татяна Димитрова - за тъканите в български цветове,  на Стефан и Дора Цветкови  - за книжките на бълг. език . Благодарим и на Красимира Велева от Вила Реал за декора,който ни подготви за коледното тържество!", казва Йорданка Данова.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване