02/03/13 17:52
(http://www.klassa.bg/)

Министерство на здравеопазването ще насочи усилията си към приемане на Национален антираков план

Националният антираков план вече е изготвен, като следва той да бъде представен на ръководството на Министерство на здравеопазването и то да насочи усилията си към бързото му приемане. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев на пресконференция по повод Световния ден за борба с рака – 4 февруари, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Д-р Вичев даде пример за успешна инициатива програмата за ваксина срещу рака на шийката на матката, която Министерство на здравеопазването започна в последните месеци на изминалата 2012 година. За първите два месеца от кампанията са се ваксинирали 4560 момичета на 12-годишна възраст, което представлява около 14% от всички момичета, които имат право на тази ваксина, посочи зам.-министърът на здравеопазването и отбеляза, че до края на 2013 година процентът на ваксинираните може да достигне до 50 на сто.
По думите на д-р Минчо Вичев – изключително важна роля за борбата с онкологичните заболявания е и проектът „Спри и се прегледай”, който трябва да започне в началото на март. Проектът ще осигурява профилактични прегледи в три модула - преглед на жени от 30 до 59 година, профилактични прегледи за рак на млечната жлеза и прегледи за рак на дебелото черво, обясни д-р Вичев и добави, че в момента се подготвя софтуер за раковия регистър в страната и за информационната осведоменост на населението за проекта.
Д-р Вичев подчерта ролята и на оперативните програми, които изпълнява МЗ, като по тях в момента в големите областни и университетски болници следва да бъде закупена нова апаратура за над 140 млн. лева., следват да бъдат извършени ремонти и да бъдат закупени апаратури за диагностика на онкологични заболявания. В 10 областни центрове предстои да бъдат доставени нови линейни ускорители, които ще решат проблема с лъчелечението на онкоболните у нас, добави зам.-министърът на здравеопазването. Той отбеляза, че се работи до края на годината поне в два центъра в страната да има третиране на болни по безкръвен път, което към момента не се практикува у нас. В България има не повече от 5 апарата, които отговарят на изискванията на съвременното качество на мамографията, министерството работи за това в кабинетите на акушергинеколозите да бъдат извършвани ултразвукови прегледи за проблеми на рака на гърдата, което е изключително ценен метод при диагностиката на онкологичните заболявания, обясни д-р Вичев.
Зам.-министърът на здравеопазването отбеляза, че циклотронът е апарат, който произвежда радиоизотопи за диагностика на ракови заболявания, който в момента ще се използва само в болница във Варна. До края на 2013 година коренно ще се промени обликът на всички центрове, които се занимават с лечението на онкологични заболявания в страната, обеща д-р Минчо Вичев.



















Ванина НЕДКОВА
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване