02/04/13 05:13
(http://www.klassa.bg/)

Египетската опозиция е готова за революция

След кръвопролитните сблъсъци в Кайро, Порт Саид и други градове египетската опозиция поиска незабавната оставка на президента-ислямист Мохамед Мурси и заяви за окончателен отказ от диалог с него. Ръководителите на опозиционния „Фронт на национално спасение” (ФНС) дадоха да се разбере, че са готови не само да се присъединят към протестите, но и да ги оглавят, пише „Коммерсант”.
Тази така решителна позиция опозиционерите не заявиха веднага, а след известни колебания. Лидерите на „Фронт на национално спасение” се смущаваха от факта, че последните протестни акции бяха устроени не само от идейни противници на режима – най-голяма активност проявиха склонните към насилие и не винаги управляеми футболни фенове и анархисти. Но в крайна сметка избор бе направен: ФНС обвини Мохамед Мурси, че именно по негова вина Египет се плъзга към хаос.
В специално изявление „Фронтът” заяви, че „напълно се присъединява към призивите на египетския народ” и ще настоява за „падането на режима на тиранията”. Друго изискване е краят на хегемонията на „Мюсюлмански братя” - движение, един от лидерите на което до своето избиране за президент беше Мохамед Мурси. Освен това опозиционната коалиция настоява президентът и министърът на вътрешните работи на страната да застанат пред съда за „престъпленията” на полицията при разпръсването на демонстрациите, провели се през последните дни в Кайро.















Коммерсант”.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване