02/04/13 16:08
(http://www.klassa.bg/)

Потребителското доверие нараства с 2.3 пункта

През януари 2013 г. общият показател на потребителското доверие на населението нараства с 2.3 пункта спрямо равнището си от октомври 2012 г. Подобрението е благодарение на по-оптимистичните очаквания в градовете, докато за населението в селата равнището на показателя остава без промяна. Това сочи последното проучване на Националния статистически институт (НСИ). И градските, и селските жители смятат, че икономическата ситуация в страната като цяло се подобрява.

Хората от градовете в началото на новата година възвръщат оптимизма си, докато прогнозите на селското население за бъдещето остават песимистични. Разминаването в оценките се дължи на предвижданията за развитието на икономическата ситуация през годината: жителите на градовете се надяват подобряването да продължи до „+ 4.7 пункта”, а в селата очакват влошаване с „-0.4 пункта”.

Голямата част от запитаните очакват през тази година поскъпването на стоките постепенно да затихне и безработицата да се стабилизира. Според резултатите от анкетата българите напоследък живеят с усещането, че “дъното“ на безработицата е достигнато. Затова през следващите месеци те не очакват нарастване, а известно намаление в броя на хората без работа. Нагласите в обществото общо взето са, че през следващите 12 месеца безработицата ще спре да се увеличава и дори може да намалее незначително.

А това пък е предпоставка за леко подобрение на материалното положение на домакинствата. Според изнесените данни от НСИ, по-благоприятни в сравнение с октомври 2012 г. са оценките и очакванията на потребителите за промените във финансовото им състояние. Хората отчитат, че цените продължават да се покачват, но смятат, че това вече става по-бавно, отколкото преди три месеца, и се надяват темповете на поскъпването на стоките и инфлацията да намаляват.

Същевременно повечето от българските потребители смятат, че сега не е времето да спестяват, но в същото време и не възнамеряват да харчат повече от сегашното равнище. Въпреки декларирания оптимизъм, повечето хора ще продължат да се въздържат от покупки на стоки за дълготрайна употреба и огромната част от населението не планира покупка на кола или ново жилище в близките месеци.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване