02/05/13 12:15
(http://www.klassa.bg/)

Голям каменен астероид прелита край Земята на 15 февруари, наблюдаваме го и с бинокъл

Астероид от камък, голям колкото половин футболно игрище, ще се размине с нашата планета на разстояние 27,7 хиляди км на 15 февруари, съобщава Би Би Си.
Това ще е първият астероид с такива размери, който ще прелети толкова близо до Земята, откакто НАСА редовно наблюдава космическите обекти, отбелязва експертът от американската космическа агенция Дон Йоманс. Той обаче успокоява, че орбитата, по-която се движи тялото, показва, че то няма начин да се сблъска с нашата планета. Астероидът ще мине по траектория между орбитите, по които лети МКС и тези, по които се движат метеорологичните и телекомуникационни спътници. Йоманс не очаква небесното тяло да окаже някакво значимо въздействие на сателитите.
Разстоянието от 27,7 хиляди км е почти 14 пъти по-малко от разстоянието между Земята и Луната (384,4 хиляди км) . Скоростта на астероида, носещ името 2012 DA14, ще бъде 7,8 км в секунда. Ако се съди по яркостта на излъчването му, той е широк около 45 м. Няма да може да се наблюдава с просто око, а с телескоп или бинокъл. Най-видимо преминаването на тялото край Земята ще бъде от територията на Индонезия
Астрономите откриват 2012 DA14 през февруари 2012 г.
НАСА отбелязва, че подобни астероиди минават край Земята средно веднъж на 40 г. , а сблъсък с нашата планета се случва средно един път на 1200 години. Подобни по размер тела не могат да нанесат сериозна вреда, но могат да убият живи същества на мястото, където паднат.
Дон Йоманс припомня, че подобен обект е паднал преди 50 000 години в Аризона и е довел до образуването на катер с диаметър 1200 метра и дълбочина 180 метра. Според учения, този астероид е бил от желязо, затова е причинил такава огромна дупка.
През 1908 г. Тунгуският метеорит, който по размери е сходен с 2012 DA14, пада над Сибир, поваляйки дървета в окръжност от 2,1 хиляди кв км.
Учени от Института по геофизика в Париж твърдят, че тялото, което се е врязало в Земята преди почти 65,5 милиона години и е довело до смъртта на динозаврите, вероятно е било бинарен (двоен )астероид. По-рано се смяташе, че измирането на праисторическите гиганти е било причинено от единствен астероид с диаметър между 7 и 10 км.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване