02/05/13 14:34
(http://www.klassa.bg/)

Микрокредитирането намаля в глобален мащаб

След повече от десет години значителен растеж в глобален мащаб, броят на получателите на микрокредити е спаднал до 195 милиона през 2011 година спрямо 205 милиона през предходната година. Това се казва в доклад на движението Microcredit Summit Campaign, което е активен поддръжник на микрофинансирането, съобщава АФП.

Този спад е първият, откакто от 1997 година се води статистика по този показател. Според експерти, понижението се дължи до голяма степен на рязкото намаляване на получателите на такива кредити в Индия - с 14.2 милиона по-малко през 2011 година спрямо 2010 година.

След регистрираните самоубийства сред индийци, на които са изтеглили микрокредити (които обикновено са с много високи лихви) които не могат да върнат, властите в индийския щат Андхра-Прадеш обвиниха кредиторите, че експлоатират уязвимото население. Това доведе до спад на броя на микрокредитите в страната, се отбелязва в доклада на "Кампания съмит за микрокредит".

Микрофинансирането, чийто автор е носителят на Нобелова награда за мир Мухамад Юнус от Бангладеш, цели да намали бедността, предоставяйки малки заеми на предприемачи с ниски доход, на които обикновено банките отказват да отпуснат кредити. Близо 89 на сто от най-бедните, които получават микрокредити, живеят в Азия, отбелязва АФП.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване