02/05/13 16:35
(http://www.klassa.bg/)

САЩ ще съдят S&P заради подвеждащи рейтинги на дериватите

Standard & Poor's (S&P) казва, че ще бъде съдена от американските власти заради присъдените от нея рейтинги на редица деривати преди началото на финансовата криза. Компанията предупреди, че е била информирана от представители на Министерството на правосъдието в САЩ, че са на път да заведат гражданско дело срещу агенцията за кредитен рейтинг.
Акциите на McGraw-Hill, собственик на S&P, паднаха с 13,8% до $50,30 на нюйоркската фондова борса след съобщението. Няколко разследвания, проведени от Сената, вече повдигнаха въпросителни около ролята на S&P и двата й основни конкурента, Moody's и Fitch, в най-тежката финансова криза от Голямата депресия насам. Критиците твърдят, че агенциите са поставили прекалено високи кредитни рейтинги на определени облигации заради тлъстите хонорари от инвестиционните банки, които на свой ред са продавали тези инструменти на инвеститори. S&P заяви, че всяко заведено срещу нея дело ще бъде без каквато и да било фактологична или правна тежест.
Обвиненията от правосъдното министерство ще са първият случай, в който американските власти предприемат действия срещу рейтинговите агенции от началото на кризата. Това обаче няма да е първият удар срещу S&P. През ноември австралийски съдия постанови, че агенцията е следвала подвеждащи практики при връчването на високи рейтинги на определени деривати. Тогава S&P коментира, че не приема позицията на съда. Сега агенцията за кредитен рейтинг казва, че американските прокурори ще сгрешат с твърденията си, че оценките й са били мотивирани от търговски интереси и не са били направени в рамките на закона.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване