02/06/13 14:48
(http://www.klassa.bg/)

Джон Кери благодари на България, САЩ ще ни помагат да изправим пред съда виновните за атентата в Бургас

Държавният секретар на САЩ Джон Кери благодари на българските власти за „задълбоченото и професионално“ разследване на терористичния акт в страната миналата година и изрази надежда, че ЕС ще последва САЩ в поведението към „Хизбула“. В.“Вашингтон таймс“ отбелязва, че това е едно от първите официални изявления на Кери, откакто той се присъедини към администрацията на Обама.
„Ние силно призоваваме други правителства по света и особено нашите партньори в Европа да предприемат веднага действия за справяне с „Хизбула“, подчерта Кери. Трябва да изпратим ясно послание до тази терористична група, че те повече не могат да действат безнаказано“, добави държавният секретар на САЩ.
Той подчерта, че САЩ са готови да направят всичко , което е във възможностите им, за да помогнат на българското правителство да изправи отговорните за атентата пред съда.
Вестник „Ню Йорк таймс“ съобщава, че Кери е поканил първия дипломат на ЕС Катрин Аштън да дискутират заплахата от „Хизбула“. Изданието подчертава , че страни в ЕС като
Франция и Германия се притесняват от поставянето на ливанската организация в черен списък, защото тази стъпка може да предизвика конфронтация с големия брой привърженици на „Хизбула“ в техните граници.
„Ню Йорк таймс“ отбелязва още, България е трябвало да произнесе заключението внимателно, за да не представи нещата като окончателни, с което да отблъсне свои съюзници в ЕС. „Всъщност, г-н Цветанов избра внимателно думите си във вторник, оставяйки място за несигурност“, пише изданието. "Основателно предположение, повтарям, може да се направи основателно предположение, че двама от тях са били членове на въоръженото крило на" Хизбула ", цитира вестникът българския вътрешен министър. .
Джон Бренън, главен съветник на президента Обама по антитероризъм, също призова ЕС към действия, които да разкрият инфраструктурата на „Хизбула“ и да разрушат финансовите й схеми и мрежи. Бренън е номиниран за шеф на ЦРУ, припомня „Ню Йорк таймс“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване