02/06/13 13:50
(http://www.klassa.bg/)

М. Найденов: Цените на житото падат на световните борси

Очаква се намаление с от 15% до 20% на цената на пшеницата на световните борси. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов пред БТВ в сряда. Категорично не се очаква повишаване на цената на хляба, посочи министърът. По отношение на скока в цените на пилешкото, заради въведените от министерството мерки да не се слагат соли и вода в месото, министър Найденов каза: „До момента при част от производителите имаше до 50% солеви разтвори, а те едно, че вредят на здравето, второ ние плащаме за солеви разтвор цената на пилешкото месо, второ, когато забраним всичко това и сега се продава само чисто месо без такива разтвори, естествено е да има повишение на цените, особено на тези продукти, които преди това са били инжектирани”, обясни земеделският министър. По негови думи, в момента може да платим малко по-висока цена за качествени продукти, но тази цена плащаме за нашето здраве. „За тези, които нарушават наредбата, налагаме санкции до 100 хиляди лева. С промените, които предлагаме в Закона за храните, нарушителите ще се глобяват с до 100 хиляди лева за първо нарушение и със затваряне на производството, при второ нарушение”, обясни Найденов.
Парите на земеделските стопани ще се забавят с още един месец, каза още Найденов. Заради липсващото финансиране фермерите ще протестират в София на 18 февруари.
За да не взимаме заем, ще забавим плащанията към зърнопроизводителите с един месец и ги моля за тази отсрочка, каза Найденов. Той обясни, че през януари са изплатени близо 2 милиарда лева по така наречения заем на Милен Велчев. Ние можем да вземем нов заем и да го изплатим, но това ще натовари много държавата, обясни Найденов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване