02/07/13 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

Сирия - заложник в уреждането на сметки?

Правда.ру

Израел в крайна сметка не потвърди официално, че е нанесъл авиационен или ракетен удар по сирийския научен център. Не го потвърди и официален Вашингтон. Терористичният акт възмути сирийците, но не бе осъден от Съвета за сигурност на ООН. Сирия се превърна в един вид “момче за бой”, чрез което Иран и Израел взаимно си показват мускули, а Турция прави опит да подсили своя пантюркизъм.

Според източници от Пентагона, цитирани в “Таймс”, нощната атака на 30 януари е била санкционирана от САЩ, за да предотврати “оръжейния трансфер от режима на Башар Асад към неговия съюзник Ливан, а след това към шиитската организация Хизбула”, контролираща ивицата Газа.

Ставало дума за някакъв конвой с руски зенитни ракети SA-17. “Трябва да направим всичко възможно, за да не допуснем подобни оръжия - ракети SA-17, химически и биологически оръжия, да попаднат в ръцете на терористи”, заяви министърът на отбраната на САЩ Лион Панета пред агенция Франс прес. Мнозина аналитици виждат в тези думи косвено потвърждение, че за нападението е дал “зелена улица” Пентагонът. Официално обаче американците не потвърдиха това.

Сирия опроверга съобщението за конвоя и нарече атаката “терористичен акт”, “отвратителна агресия”, предприета с цел да очерни последните успехи на сирийската армия. Министърът на отбраната генерал Фахад Джасим ал Фреидж поясни, че неотдавнашните победи на войските на Башар Асад в битките с опозицията са накарали Израел да й се притече на помощ. Ал Фреидж заяви, че сирийските опозиционери доста време са щурмували без успех научния център в Джамрая и най-накрая Израел е бил принуден да действа самостоятелно. Странно е всъщност да слушаме измислици за конвой, какъвто не е имало - при всяко положение не бяха представени никакви снимки за доказателство. На Асад сега хич не му е до конвои.

Освен това Израел 40 години вече се радваше на спокойствие по границата със Сирия - защо да провокира правителството й, способно на ответен удар? Налага се изводът, че въпросът съвсем не опира до Асад, с чийто светски режим Израел винаги се е погаждал и чието сваляне би могло да изправи еврейската държава пред още по-опасната салафитска заплаха. Нещата опират до по-силен дразнител - Иран и Хизбула, подкрепяна от него. Мнозина аналитици споделят мнението, че атаката в Сирия е израелски сигнал към Махмуд Ахмадинеджад, който гласи: следва удар срещу лагерите на Хизбула в Ливан или срещу Иран.

Иран реагира веднага. Заместник-министърът на външните работи Хосейн Амир Абдолахиян заяви, че бомбардировката може да има “сериозни последици” за Израел. Мохамед Хасан Аспери, депутат от иранския парламент и член на Върховния съвет за национална сигурност, каза: “Сирия има пълното право да предприеме ответна акция срещу Израел, извършил незаконна операция срещу сигурността на тази страна”. Командващият Корпуса на гвардейците на Ислямската революция генерал Мохамад Али Джафари изтъкна, че “съпротивата и отмъщението са единственият начин” за действие спрямо Израел (цитатът е по ИРНА). Ще отбележим, че официален Дамаск не отвори и дума за “отмъщение” - обратното, заяви, че няма да отвърне.

На Запад веднага се заговори, че може би става дума за терористичен атентат като нападението в българския град Бургас, където загинаха седмина израелски туристи (всъщност петима израелци и един българин, б. р.). Идва въпросът каква полза има Сирия от подобни обвинения, щом те предизвикват Запада да се намеси? Налага се изводът, че страната, сполетяна вече от толкова беди, е станала и заложник в уреждането на сметки между Израел и Иран - те си отправят взаимни “предупреждения”, а негативите оставят за Сирия.

Израел е убеден, че всички беди за него идват от Хизбула, финансирана от Иран, и се е заклел да не допусне създаване на ядрена бомба в Ислямската република. Тел Авив постоянно заплашва с ...

Публикувана на 02/07/13 22:43 http://e-vestnik.bg/16798/siriya-zalozhnik-v-urezhdaneto-na-smetki/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване