02/09/13 06:35
(http://www.klassa.bg/)

Жител на САЩ бе арестуван за подготовка на терористичен атентат в Калифорния

Агенти на ФБР са арестували 28-годишния жител на щата Калифорния Матю Ланеза по обвинение в подготовка и опит за устройване на взрив на кола-бомба пред клон на банка в американския град Оукланд, съобщи АФП, като се позова на представители на ФБР.
Ланеза е бил арестуван в петък сутринта, когато с помощта на своя мобилен телефон се е опитал да взриви паркирана пред клон на „Банк ъф Америка” в Оукланд кола, в която са били заложени експлозиви. Подготовката на атентата е била под постоянния контрол на сътрудници на ФБР под прикритие, които са обезпечили безопасността на изготвената бомба.
„Заявената цел от Ланеза е провокация на строги мерки от страна на властите, което по неговото мнение трябвало да повлече ответни действия от десните сили срещу правителството, след което той се надявал да се стигне до гражданска война”, гласи официалното съобщение на ФБР.
ФБР следи Ланеза от ноември миналата година. Тайните агенти са се представили за талибани от Афганистан. С „тяхна помощ” той е изготвил с бомба, заложил я е в автомобил и се е опитал да устрои взрив. От ФБР увериха, че взривното устройство, изготвено от Ланеза с участието на тайните агенти, не е представлявало опасност за обществото.















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване