02/09/13 10:46
(http://e-vestnik.bg/)

И 150-годишен явор с 200-годишния чинар – софиянци пак се събират

Така изглежда 150-годишният явор, който трябва да бъде отсечен според решението на общината, заедно с 200-годишния чинар. Снимка: Габриела Петрова

Отново от Фейсбук разбирам, че от общината искат да отсекат и един 150-годишен явор и това е окончателно решение. Яворът е недалеч от 200-годишния чинар, за който се събрахме миналата неделя. Сега се събираме пак там, в неделя, 15 часа. Този път за красивия явор (виж тук във Фейбук).
Мястото е вече известно -  на „Тодор Каблешков” , до „Цар Борис III”, срещу община „Витоша”, голям запустял двор.
Във фейса преди седмица имаше хиляди и хиляди споделяния на един и същи текст на отчаян гражданин:
„Днес по-рано, по сигнал на Методи Тонев, стана ясно, че Общинската управа в „Овча Купел” е дала разрешение на строителна фирма да отсече 200-годишен чинар, което по план трябва да стане рано сутринта на 03.02.2013г.
Възмутени от решението на общината, граждани в социалните мрежи се събират на мястото, с надеждата, че ще успеят да спасят вековното дърво. На мястото искат да построят голям супер-маркет, затова Общинската управа е издала това решение. Въпреки, че чинарът е защитен вид и възрастта му надхвърля 200 години. Призивът на Методи: “Моля за съдействие! Не искаме пари!!! Искаме съзнание! Искаме да опазим двестагодишен чинар от посегателството на общинските власти! Чинарът е представител на защитените видове в България.  Дървото се намира на ул. „Тодор Каблешков”, квартал „Овча Купел”, (до Боянската река), в изоставения двор на бившето предприятие „Пролетарий” – до 2-ро СОУ „Емилиян Станев”. …Не бива да позволяваме нашите деца да живеят в бетонна джунгла от молове и супер-маркети, вместо да се наслаждават на красотата на българската природа”… Моля ви, елате да се съберем и да спрем това посегателство върху защитено със закон дърво, оцеляло 200 години.”
На събитието в събота в кв. „Овча Купел” идват хора не само от квартала. Има към 50-ина човека въпреки ранния час и ужасно силния вятър. Има и БНТ, вестник „Преса”, Би Ти Ви и Нова ТВ, дори ТВ7. Аз от своя страна съм поканена от БНТ да говоря за „Панорама”. Горда съм от себе си, защото изразявам важна гражданска позиция.
Всеки нормален човек не би искал такива красиви дървета да бъдат отсечени, за да може някакви хора да направят поредния „Кауфланд”. А това място – бившия завод „Пролетарий” едно време е било предвидено за детска градина. Нека я направят. Имаме си достатъчно магазини и хипермаркети в квартала.
В неделя елате и вие, доведете и приятели! За да останат дървета в България. И хора.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване