02/09/13 08:21
(http://www.klassa.bg/)

Копие на иконата на император Николай Втори и "Царствените страстотерпци"

В морската ни столица днес ще бъде посрещната иконата на светите император Николай Втори и неговото семейство "Царствените страстотерпци". Тя е точно копие на иконата, която се съхранява в църквата "Св. апостоли Петър и Павел" в Петерхоф (Петродворец) и ще бъде дарена на катедралния храм на Варна. Донасянето на копие на руската икона е по инициатива на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, Наместник-председател на Св. Синод на Българската православна църква., със съдействието на Балканското атонско сдружение и с личното благословение на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, както и на Санктпетербургския и Ладожки митрополит Владимир.
Светинята е придружавана от делегация от Санкт Петербург, водена от викария на митрополита, Негово преосвещенство епископ Мстислав, и вицегубернатора на града Василий Кичеджи. Тя ще бъде тържествено посрещната в 12.00 часа, в Катедралния храм-паметник “Св. Успение Богородично” - Варна.
Император Николай Александрович е ктитор на катедралния ни храм - през 1901 г. са били дарени 42 по-малки и 3 големи икони, а през 1904 г. още осем икони за средните и северните врати на иконостаса.
Последният руски мператор Николай II и неговото семейство, избити от болшевишката власт, са канонизирани за светци от Руската православна църква през 2000 г. През тази година в Русия отбелязват с множество мероприятия "400 години династия Романови"
Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил в съслужение с Техни преосвещенства епископ Мстислав от Санкт Петербург, Стобийски епископ Наум – Главен секретар на Св. Синод, Главиницки епископ Йоан – викарий на митрополит Кирил, и духовенството в храма ще отслужи молебен пред иконата.
На следващия ден, 10. 02. 2013 г. (неделя), от 8,30 ч. ще бъде отслужена архиерейска св. Литургия и ще бъде почетена паметта на новите руски мъченици, загинали за вярата по време на атеистичния режим.
Катедралният храм „Успение на Пресвета Богородица” в град Варна е първият паметник, издигнат за увековечаване паметта и за прослава на руските воини и всички загинали за Освобождението на България в Руско–турската война, уникален е и с това, че е посветен и свързан с императрицата-майка на императора освободител - Мария, затова централният престол е посветен на Успението на св. Богородица, северният престол на св. Александър Невски е посветен на самия Освободител Александър Николаевич, а южният престол е посветен на св. Николай Чудотворец, покровител на императора Николай Александрович.
Да споделят духовната радост на варненци, са поканени и представители на държавната власт. Очаква се на събитието да присъстват областния управител Коста Базитов и кмета на Варна Кирил Йорданов.
























Никола ПЕТКОВ


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване