02/10/13 22:51
(http://e-vestnik.bg/)

Как покрай „Хизбула” се набутахме в газова война

Калина Андролова. Снимка: архив e-vestnik

През изминалата година израелските медии тиражираха много слухове за подготовката на военен удар срещу Иран. Имаше и показни акции: САЩ увеличиха количеството военни самолети и свои кораби в Персийския залив, проведоха се мащабни учения на противовъздушната отбрана на Турция, Йордания и Израел, съветът на НАТО реши да разположи на територията на Турция няколко батареи „Пейтриът”, като предпазна мярка срещу Иран и т. н.

Междувременно Израел извърши операция срещу военно-производствен комплекс в Судан, при която 4 изтребителя Ф-15 Ай нанесоха удари при заглушаване радарите и другите системи на суданската противовъздушна отбрана, поради което нито един руски МиГ не успя да се вдигне във въздуха. Специалистите смятат, че тази операция е тренировка за подготвяните удари срещу иранските ядрени обекти.

Иран обаче не е Судан, нито Ирак. Само регулярната армия на страната, макар и разделена на две независими фракции, наброява около един милион бойци. За резервисти да не говорим, населението на Иран е 75 милиона. За да бъдат предприети каквито и да било действия срещу Иран, първо страната трябва да бъде лишена от най-близките си военни съюзници, които биха реагирали светкавично, това е режимът в Сирия на Башар Асад и шиитската военна групировка в Ливан „Хизбула”.

В момента Сирия е почти обезвредена, предвид гражданската война. „Хизбула” обаче, най-важния съюзник на Иран, има относително голяма военна мощ, над 300 хиляди членове и над 20 хиляди обучени бойци, притежава десетки хиляди ракети с близък и далечен обсег и най-лошото, в момента се намесва на страната на Башар Асад. Смята се, че при нападение срещу Иран, „Хизбула” ще насочи срещу Израел поне около 45 хиляди ракети.

Израел отдавна следи с какви оръжия се снабдява „Хизбула” и често военните на Израел изразяват притеснения, че в ръцете на „Хизбула” могат да попаднат химически оръжия от Сирия, също така противотанкови и противовъздушни комплекси.

„Хизбула” е производна на Иран, тя получава всяка година около 1 милиард долара от Иран, както и допълнителни средства за социални дейности от множество частни фондове, които обаче отново са под шапката на върховната шиитска власт на аятолах Али Хаменей.

Донори на „Хизбула” са и много богати ливанци, живеещи в различни части на света. А освен всички друго „Хизбула” развива и много собствени бизнеси в Ливан, като често е обвинявана, че се замесва в контрабанда, незаконна търговия с наркотици и скъпоценни камъни. В този смисъл логичен е силният натиск от страна на САЩ и Израел да вкарат „Хизбула” в черния списък на ЕС. Атентатът в Бургас дава удобна възможност, тъй като до този момент ЕС отказваше да вкара „Хизбула” в черния списък на терористичните организации, с мотива, че тя не е извършвала атентати на територията на ЕС.

Няма да е лесно обаче, тъй като много страни от Европа поддържат търговски отношения както с Ливан, така и с Иран. Само един пример, износът на Германия за Иран е близо 4 милиарда евро на година, някак е обяснимо Германия да се колебае за вкарването на „Хизбула” в терористичния списък.

За всички е ясно, че санкциите срещу „Хизбула” са само част от голямата цел – справяне с Иран. САЩ и Израел направиха доста много за да затруднят захранването на Иран с финанси, ЕС прекрати внасянето на ирански нефт, приеха се редица санкции срещу финансовия и промишления сектор на Иран, днес в ЕС много стоки и ресурси са забранени за износ в Иран, като алуминий, стомана и други. Въпреки пораженията върху икономиката си, Иран продължава да се съпротивлява.
От гледна точка на връзките му с ЕС, вероятността „Хизбула” наистина да стои зад атентата в Бургас е доста нелогична, защото организацията няма никакъв интерес от последствията. Както каза един арабски наблюдател: ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване