02/10/13 15:01
(http://www.klassa.bg/)

Обемът на износа ни за ЕС тръгна назад, вносът – с лек ръст

Износът на България за ЕС намалява с 3.1% през периода януари-ноември 2012 г. спрямо същия период на предходната година и е в размер на 22.1 млрд. лева, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). През ноември износът за ЕС намалява с 2.7% на годишна база и е в размер на 2.2 млрд. лева. Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция, Белгия и Испания, които формират 75.5% от износа за държавите–членки на ЕС.

Най-голям ръст (24.2%) при износа ни за ЕС е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”, а най-голям спад (26.4%) - при износа от сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация“.

Вносът на България от ЕС за 11-те месеца на 2012 г. се увеличава с 8.9% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 27 млрд. лв. Най-голямо нарастване в парично изражение има вносът от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. За ноември 2012 г. вносът на България от държавите-членки на ЕС се увеличава с 3.6% спрямо същия месец на предходната година и е на стойност 2.7 млрд. лв.

При вноса от ЕС най-голямо процентно увеличение (48.4%) е отчетено в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти”, а намаление (8.4%) се наблюдава при „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация”.

Така външнотърговското салдо на България с ЕС за периода януари-ноември 2012 г. е отрицателно на стойност над 3.85 млрд. лева. За 11-те месеца на миналата година търговското салдо между Германия и България е отрицателно, като дефицитът е нараснал 5.5 пъти, надминавайки 1.22 млрд. лв. Според разчетите, до голяма степен това се дължи на спада на износа на българските предприятия за германския пазар с 458 млн. евро.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване