02/10/13 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Олимпийският проект на Русия е сериозно застрашен

Провалените срокове за изграждане на олимпийски обекти в Сочи и наказанията на виновниците са тема на много централни медии в Русия, съобщи Би Би Си.

“Независимая газета” сравнява олимпийските строежи с обектите, изградени за миналогодишната среща на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) във Владивосток. До началото на форума бяха завършени едва към една трета от предвидените обекти - той бе проведен всъщност на строителната площадка, пише вестникът.

Олимпийските трамплини в Сочи пък са застрашени от гигантски свлачища, за които местни жители предупреждават вече от години. Вицепремиерът Дмитрий Козак обясни провалените строителни срокове с грешки в проектирането и оценката на почвите.

Руските власти вече откриха виновния - вицепрезидента на федералния олимпийски комитет Ахмед Билалов. Държавният глава Владимир Путин предложи той да бъде освободен, а междувременно го уволни от ръководния пост в държавната компания, управляваща севернокавказките курорти.

Според експерти на изданието олимпийският проект на Русия сериозно е застрашен, но властите със сигурност ще положат нови усилия, тъй като има и заплаха за националния престиж.

Оставката на Билалов е само първата от предстоящите кадрови рокади; очаква се новите ръководители да работят по-интензивно и няма повод за тревога, още повече че има достатъчно време до игрите. Това заявява за “Независимая газета” експертът Игор Смирнов, който отхвърля “приказките за провал на олимпийския строеж”.

Уволнението на Билалов е нещо естествено - Путин реагира по този начин на широкото обществено възмущение от баснословните суми, изхарчени за строителството на олимпийските обекти, цитира “Московский комсомолец” мнение на известния опозиционер Алексей Навални.

Руската зимна олимпиада в крайна сметка излезе по-скъпа от която и да е лятна, дори от миналогодишната в един толкова голям град като Лондон. Пред очите на цяла Русия разходите скочиха от 250 милиарда на 1,5 трилиона рубли - затова Путин нямаше избор, освен да се реши на подобна “сакрална жертва”, добавя Навални, като използва израз, употребен по друг повод в предизборна реч на президента.

Според “Комерсант” уволнението на Билалов ще се отрази на положението в Сочи и Северен Кавказ най-вече не преди, а след олимпиадата догодина.

По данни на всекидневника Билалов е предлагал на руското правителство в района да бъдат създадени специални икономически зони за отдих и туризъм, а също и създаването на министерство на туризма. Отрасълът бе ръководен от министерството на спорта, а от май м. г. мина към културното ведомство на Русия, напомня изданието.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване