02/10/13 11:01
(http://www.klassa.bg/)

Сценаристът на Линкълн се извини за допусната грешка

Сценаристът на "Линкълн" - фаворит в надпреварата за тазгодишните "Оскари", се извини за "15-секундната" историческа грешка в своя филм след упрека на конгресмен от Кънектикът, че е показано как двама депутати от неговия щат гласуват против премахването на робството през 1865 г.

Представителят на североизточния щат Джо Къртни "с право посочва, че четиримата души от делегацията на Кънектикът са гласували за поправката", премахнала робството в САЩ, признава сценаристът Тони Къшнър в статия.

"Променихме начина, по който са гласували двама души от делегацията, и нарекохме с други имена хората, пуснали бюлетини в урната, за да не приписваме този вот на реално съществували лица", обяснява той.

Но добавя с ирония, че "съжалява, ако някой в Кънектикът се е почувствал засегнат заради тези 15 секунди от филма", и упреква конгресмена, че споменава "Оскарите" - "чудесен начин да стане известен".

Кършнър изтъква, че грешката изобщо не изопачава смисъла на филма - "историческа драма", която според него трябва да се възприема отделно от самата история.

В разпространено в петък комюнике Джо Къртни изразява задоволство, че сценаристът признава грешката си, "за да не си тръгват хората от залата, смятайки, че (тогавашните) представители на Кънектикът са били от погрешната страна на историята".

Депутатът обаче настоява отново грешката да бъде поправена, преди филмът да излезе на дивиди.

Лентата на Стивън Спилбърг скицира портрет на бившия лидер на САЩ през последните месеци от президентството му, когато в Конгреса текат дебати за премахване на робството.

Филмът получи 12 номинации за "Оскари"; наградите ще бъдат връчени на 24 февруари.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване