02/12/13 13:36
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР променя условията за отчитане на тока от ЕРП-тата

 Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще настоява електроразпределителителните дружества да определят конкретен период за отчитане на изразходваната енергия и той трябва да е в рамките на 30 дни. Това заяви във вторник  Андон Роков, временно изпълняващ функцията на председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДЕКВР).В рамките на месец държавният регулатор ще започне обсъждане за цялостната промяна на общите условия за дейността на ЕРП–та в страната. Сред исканите промени ще бъде и това да се определят много кратки срокове за писмени отговори на всяка една жалба на потребителите. Електроразпределителните дружества трябва да си върнат доверието на потребителите, отбеляза Роков.
Той определи протестите на хиляди хора в цялата страна срещу високите декемврийски сметки за електроенергия като оправдани. Не е възможно обаче национализация в страна, която е членка на Европейски съюз, коментира исканията на протестиращите Роков.
По отношение на ценообразуването на сметките на потребителите и.д. председател на държавната комисия посочи, че всички добавки са определени по закон, но регулаторът няма право на законодателна инициатива. В калкулирането на сметките се посочват ценообразуващите елементи, за да може да има по-голяма прозрачност. Потребителите обаче ги интересува само точният период на отчитане, количеството на изразходваната енергия и единичната цена на доставяната електроенергия, коментира още Андон Роков.Междувременно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев се включи в проверка на инспектори от Българския институт по метрология, Държавната агенция по метрологичен и технически надзор и ЧЕЗ на електромери в столичния квартал "Люлин".  От вторник  започват масови проверки на електромерите заради жалбите за високи сметки.
От началото на годината в ЧЕЗ са получени около 2000 жалби, заяви по време на проверката Петър Баран, главен оперативен директор на ЧЕЗ България. 
Ще се отговори на всички жалби, увери той. 
По думите му, ако се установи, че електромерът е манипулиран, ще се направи проверка в ЧЕЗ, за да се види как е станало това. Ако става въпрос за умела манипулация, ще бъде сигнализирана и полицията, добави Баран. 
Десетки граждани излязоха на протест пред сградата на ДКЕВР, за да изразят недоволството си от високите сметки за ток и от действията ЕРП-тата. Хората настояват ДКЕВР да предприеме адекватни действия срещу ЕРП-тата и да има санкции за извършените от тях нарушения. 
 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване