02/12/13 12:44
(http://www.klassa.bg/)

Командосът, застрелял Бин Ладен, остана без пенсия и осигуровки

Никакви привилегии, нито пенсия или здравна осигуровка получава човекът, убил Осама Бин Ладен. „Морският тюлен“, който на 2 май 2011 г. стреля три пъти в главата на лидера на „Ал Кайда“, е лишен от осигуровки, защото е напуснал армията на САЩ след 16 години служба, преди минималния срок от 20 години. Това разказва самият той в интервю пред седмичника „Ескуайър“, цитирано от агенция АНСА За да не се разкрива самоличността му, е наричан в материала „Стрелецът“.
„Спомням си, че когато гледах как Бин Ладен издъхва, си мислех – дали това е най-доброто или най-лошото нещо, което направих“, разказва командосът пред журналиста Фил Бронщайн от Центъра за разследващи репортажи.
През 16-те години във ВМС на САЩ той е убил десетки врагове на Америка, участвал е в много мисии, като най-важната от тях е била тази срещу лидера на „Ал Кайда“. „Стрелецът“ си спомня, че когато е влязъл в стаята във вилата в Аботабад, Пакистан, Бин Ладен е бил прав и е избутвал пред себе си една от жените си. До него на лавица се намирал личният му автомат „Калашников“. „Не знаех дали жената има колан с експлозиви, но той имаше в ръка пистолет. Стрелях два пъти срещу него. Той падна на пода пред леглото си и стрелях отново“.
Всичко това е продължило само 15 секунди. При това „Стрелецът“ е бил притеснен, защото преди това е разбрал, че един от хеликоптерите „Блек Хоук“, участващи в операцията, се разбил при приземяването си в комплекса. Не било ясно как спецзвеното ще се измъкне.
„Стрелецът е получил редица болести от дългата си служба, а сега той и семейството му нямат здравна осигуровка. Той е в развод с жена си, което е често срещано явление сред елитното звено, защото бракът е опасен за близките на морските тюлени. Повечето от тях прекарват над 300 дни в годината далече от семейството си.
Авторът на интервюто отбелязва, че 25-те милиона долара, обявени като награда за главата на Бин Ладен, не бяха дадени на „морските тюлени“.
Тази най-елитна част на ВМС на САЩ е обучавана във водене на неконвенционална война. Тюлените освобождават заложници, обезвреждат терористи, занимават се с диверсия и разузнаване.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване