02/12/13 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Оригинална румънска рецепта: лазаня с конско месо

в. Ромъния либера

Последният скандал в отношенията между Румъния и Европейския съюз - конското месо, което нашите кланици изнасяли като говеждо и което стигнало до масите на британците под формата на лазаня - би трябвало да ни напомни основния източник на всички проблеми с адаптацията, които имаме откакто влязохме в клуба на ЕС. Независимо дали те се проявяват чрез недоволствата, свързани с бюджета на общността за 2014-2020 г., или са посочени в парливите заключения на доклада по механизма за сътрудничество и проверка в правосъдието.

Тази първостепенна причина е нашата неспособност да спазваме един набор от минимални правила, без които нито една общност не може да функционира. Неспособност, която се дължи и на безсилие, тъй като десетки години институциите на Румъния функционираха изолирани, но най-вече заради липсата на желание за дисциплина и честност на много от тези, които ги ръководят. Голяма част от нашия политически и административен елит гледа на спазването на правилата като на бреме.

Заобикалянето им, “креативното” им прилагане представляват цели, които те много по-добре разбират. Защото много повече им прилягат, понеже изискват точно “качеството”, което ги е довело до сегашната им ръководна позиция - способността да извличаш ползи чрез игнорирането или нарушаването на някои ограничения, които други не са успели да прекрачат.

За нещастие, от гледна точка на нуждите на мнозинството от “неоправни”, както и на дългосрочния курс на държавата, тарикатското ДНК на нашия елит се намира в хронична несъвместимост с ДНК-то, ориентирано към дисциплина, ефективност и конформизъм, на ЕС. Който преди да се нарече така от 1993 г. носеше наименование, което отразяваше много по-вярно същността му - Европейска икономическа общност.

Обединяващият континентален икономически проект не би могъл да съществува без стандартизирана система от закони, която да се прилага във всички страни членки. Тя е фундаментът на “общия пазар”, от който сега е част и Румъния.

Без тази система не би било възможно да съществува една ефективна бизнес верига, която да позволи на една кланица в Румъния да изнася месо за един търговец на едро от Кипър, който на свой ред да го продаде на компания в Люксембург, която да го пласира към шведска фирма, която да го пусне на пазара във Великобритания с посредничеството на филиала си във Франция.

Такъв вид производствено-търговски цикли има в цял свят. Но само в ЕС стоката може да мине границите на десетки страни на практика само с един-единствен печат. Едно огромно предимство от бюрократична гледна точка, което носи след себе си съществена икономия на време и пари за компаниите. Предимство, което обаче важи дотогава, докато всички страни членки изпълняват отговорно мисията си. Тоест поставят печата за заверка само на онези продукти или услуги, включени в цикъла, които наистина го заслужават.

А когато веригата на доверието, която свързва помежду им всички европейски институции и страни, се скъса, дори само по вина на един-единствен елемент, самият фундамент на европейския проект е засегнат. Това нещо не разбират тези, които смятат, че Европа ни критикува прекомерно и че ни третира като граждани второ качество.

Ако се докаже, че някое шефче от някоя румънска институция е взело подкуп и е поставило печат за заверка там, където не е трябвало, скандалът на европейско ниво ще бъде огромен. И ще налее вода в мелницата не само на британските ксенофоби, но и на всички, които твърдят дори и днес, че не е трябвало да бъдем приемани в ЕС. Но въпреки че шумът на обвиненията по адрес на Румъния ще бъде оглушителен, проблемът в действителност е несравнимо по-малък, отколкото този, който разкри докладът по механизма за сътрудничество и проверка.

Защото едно е да имаш институция, която функционира неправилно и прави възможно това англичаните да ядат ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване