02/12/13 08:15
(http://www.klassa.bg/)

"Предизвикан от човека трус" в Северна Корея постави въпроса за нов ядрен тест

Сеизмична активност е била регистрирана в Северна Корея, което би могло да свидетелства за широко очакван ядрен тест, съобщиха няколко държави.

Според Геологичния топографски институт на САЩ трусът е бил с магнитуд 4,9 по скалата на Рихтер. Епицентърът му е на един километър дълбочина и в близост до североизточната част на страната, в която се очакваше да се проведе опитът.

От миналия месец Северна Корея предупреждава, че планира да изпълни своя трети ядрен тест въпреки заплахите за „последствия” от страна на Съвета за сигурност на ООН.

Южнокорейска медия твърди, че става въпрос за „предизвикано от човека земетресение” в северната й съседка. Китайската сеизмологична администрация описва „явлението” като „предполагаема експлозия”. Японската метеорологична агенция твърди, че трусът е „различен от нормално земетресение”.

Северна Корея не е географски район със силна сеизмична активност, припомнят световните агенции. До момента страната е извършила два ядрени теста, за които е известно – през 2006 и 2009 година. Изстрелването на ракети и двата пъти бе определено от ООН като замаскирано изпитание на ракети с далечен обсег.

През януари страната обяви, че планира ядрен тест от „високо ниво” в отговор на увеличените санкции от страна на ООН след изстрелването на ракети през декември 2012 година.

За момента Северна Корея не е излязла с официална позиция за „земетресението”.
















btvnews.bg


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване