02/12/13 15:40
(http://www.klassa.bg/)

Пхенян предизвика света с трети ядрен опит

Северна Корея извърши третия си ядрен опит сутринта на 12 февруари, който предизвика реакции на осъждане в цял свят. Очакваните нови санкции ще поставят страната в още по-голяма изолация, прогнозират наблюдатели.
България категорично осъжда ядрения опит и настоява КНДР да прекрати ядрената си програма, се казва в изявление на българското Външно министерство.
Сутринта във вторник американски, руски и японски сеизмолози регистрираха подземен трус с епицентър в района на севернокорейския ядрен полигон. Малко по-късно опитът бе потвърден официално от Пхенян, който обяви, че това е „акт на самоотбрана, предвид продължаващата враждебна политика на САЩ“. Армията на Южна Корея бе приведена в състояние на повишена бойна готовност.
Президентът на САЩ Барак Обама призова световната общност към „незабавен твърд отговор“, предаде Би Би Си. Руското външно министерство подчерта, че нормите на международното право са нарушени от държава, която е свързана с Русия с дълга история на добросъседство.
Съветът за сигурност на ООН бе свикан на извънредно заседание. Кореспондентът на Би Би Си в Сеул Люси Уилямсън обаче припомня, че досега срещу Северна Корея са въведени редица международни санкции, но без очаквания ефект.
Повечето експерти смятат, че най-резултатно може да разреши кризата само Китай, който е единственият традиционен съюзник на КНДР. Пекин в реакцията си на теста не използва думата осъждане, но потвърди позицията си за пълно освобождаване от ядрени оръжия на Корейския полуостров и призова съюзника си „да не предприема никакви действия, които могат да влошат обстановката“. Иран от своя страна демонстративно се обяви за „пълно унищожаване на ядрените оръжия в целия свят“.
Според Геоложката служба на САЩ взривът е бил с магнитуд 4,9 по Рихтер на дълбочина 1 км. Предположенията за мощността на ядреното устройство се разминават от 5 до 10 килотона.
В първите два подземни опита през 2006 и 2009 г. се смяташе, че Пхенян е използвал плутоний. За третия взрив експертите предполагаха, че ще бъде използван обогатен уран.
Северна Корея вероятно има достатъчно ядрен материал за направата на малки бомби, но няма технологията за ядрена бойна глава.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване