02/12/13 23:10
(http://e-vestnik.bg/)

Робърт Ливърмор: Дайте на прокурорите си инструменти, за да свършат работа

300 000 българи има в Чикаго по данни на ФБР, казва американският прокурор

Прокурор Робърт Ливърмор. Снимка: e-vestnik.bg

Робърт Ливърмор е дългогодишен федерален прокурор към Отдела за борба с организираната престъпност и рекета към американското министерство на правосъдието. Неотдавна е назначен за зам.-главен прокурор на щата Филаделфия. Той е водил успешно много дела, завършили с осъдителни присъди, по случаи на международна организирана престъпност - трафик на наркотици, пране на пари, данъчни измами. Прокурор Ливърмор е бил е осем пъти в България през последните две години по програма за обмяна на опит в работата с организираната престъпност. Той се е срещал с български прокурори в цялата страна и е обсъждал с тях работата по делата срещу организираната престъпност у нас. Накрая на разговора, освен за престъпността, прокурорът каза една новина за българите в САЩ. По данни на БФР, с които той работи, в Чикаго има 300 000 българи. “Това е един от най-големите български градове”, каза Ливърмор.

- Оптимист ли сте за съдебната система в България г-н Ливърмор?

- Да. Някои от най-добрите прокурори в България са сред най-младите. Ако се вгледате в някои от реформите, които са направени през последните 7-8 години ще видите, че това включва създаването на Националния институт по правосъдие. Там са  разработили програма за обучение на младите прокурори, която предоставя възможност за по-голям професионализъм и им дава по-голяма увереност в работата им. Така че, подготовката, която получават сега, е много по-добра отколкото в миналото. Имал съм възможност да разговарям с много съдии в България и голям част от тях са коментирали пред мен, че по-младите прокурори, които завършват сега са много по-добре обучени отколкото в миналото и това ми вдъхва увереност в по-доброто бъдеще.

- А вие на какво научихте българските прокурори?

- (смее се) Докато бях в България повече слушах, отколкото да съм ги учил, тъй като не забравям едно - малцина от хората извън системата разбират истинските й проблеми в България. Много е лесно да се критикуват прокурорите и прокуратурата, че са корумпирани и некомпетентни, но когато седнеш с тях и разгледаш делата, по които работят, разбираш, че проблемите са много по-дълбоки. Има фундаментални проблеми със системата, в която работят прокурорите в България. Аз имам много успешни дела в САЩ, защото системата ми позволява да работя успешно. Имам подходящите инструменти, които ми позволяват да свърша работата. В България системата в много отношения е направена така, че е изключително трудно за българските прокурори да си свършат работата. Тя е много, много по-трудна от моята. За мен въпросът беше да разбера какви са тези проблеми и след това с помощта на прокурорите, неправителствените организации и представители на правителството да намерим решения. В повечето случаи решенията са свързани по-скоро със законодателни изменения или вътрешни поправки на системата, отколкото с това например аз да обучавам прокурорите на конкретни умения.

- И какви изменения е необходимо да се направят в българските закони?

- Голямото изменение е за използването на сътрудничещи обвиняеми. Това е един от инструментите, който използваме в САЩ и който ни дава възможност да се придвижваме нагоре по веригата на престъпните организации. Ако погледнете една престъпна организация, ще видите работниците на дъното, които извършват престъпленията, а най-отгоре са водачите, които нареждат извършването им.

Прокурор Робърт Ливърмор. Снимка: e-vestnik.bg

Българската наказателно-правна система се справя добре с хората на дъното, които си цапат ръцете. Но сериозно се затруднява да се изкачи нагоре по стълбицата на тези престъпни организации и да стигне до хората, които нареждат извършването на тези престъпления и които ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване