02/12/13 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Русия - арести сред опозицията и намеци за връщане на смъртното наказание

Сергей Удалцов в кадър от филма “Анаятомия на протеста 2″. Снимка: от тв екрана

Лидерът на руското движение “Ляв фронт” Сергей Удалцов, обвинен, че е подготвял масови безредици в редица градове, пръв сред опозиционните водачи бе арестуван, пише вестник “Комерсант”.

Миналата седмица руски съд постави Удалцов под домашен арест до 6 април, като му забрани да напуска жилището си и да контактува със своите съратници, напомня изданието.

Водачът на лявото движение е сред опозиционерите, обвинени в организиране на безредици и използване на насилие срещу органите на реда при безредиците през май миналата година в Москва срещу преизбирането на Владимир Путин за президент. Федералното следствие наложи на Удалцов забрана да напуска страната под предлог, че той може да избяга и да продължи вредителската си дейност от чужбина, съобщи по-рано Ройтерс.

Удалцов неведнъж е нарушавал мярката си за неотклонение “подписка” като свидетел по делото за безредиците, изключвал е мобилния си телефон и следователят не е можел да се свърже с него, а същевременно е участвал в неразрешени акции, привличайки и други хора, обяснили източници на “Ведомости” в Следствения комитет.

Органите на реда не бива да поставят допълнителни условия към подписката, например задължение човек да си държи телефона включен, коментира адвокатът Андрей Андрусенко за всекидневника, цитиран от Би Би Си.

Домашният арест на Удалцов не е частен случай, засягащ неговата конфронтация с властта. Той представлява подготовка на общественото мнение за евентуални арести на други ключови фигури от опозицията - на обществото се внушава, че репресиите са нещо нормално, заявява пред “Ведомости” Иля Яшин от нейния ръководен орган - Координационния съвет.

Удалцов отдавна е избрал стратегия, предвиждаща “ескалация на отношенията с властта”; след време “количеството действия премина в качество и властта му отвърна”. Арестът му не бива да се възприема като сигнал към цялата опозиция, смята Дмитрий Орлов от ръководството на властовата партия “Единна Русия”.

“За Удалцов има само два изхода от домашния арест: към следствения изолатор и от изолатора към наказателната колония. Затова не бива да храним илюзии - в колонии ще бъдат пратени абсолютно всички замесени в това дело”, твърди пред “Независимая газета” адвокатката Виолета Волкова. Адвокатите на Удалцов впрочем смятат скоро да обжалват решението за домашния арест, добавя вестникът.

Руският вътрешен министър Владимир Колоколцев заяви в телевизионно интервю, че “като обикновен гражданин” не вижда “нищо осъдително” в евентуалното въвеждане на смъртно наказание за някои престъпления. Според него то е “нормална реакция на обществото”, пише “Комерсант”.

МВР не коментира думите на своя ръководител. Сред партиите в Държавната дума либералдемократите и комунистите подкрепят връщането на смъртното наказание. Правозащитници пък посочват, че мораториумът върху смъртното наказание представлява условие за членството на Русия в Съвета на Европа. Партия “Единна Русия” уверява, че федерацията няма да премахне този моратуриум, уточнява изданието.

Министър Колоколцев коментира пред телевизия Ен Те Ве неотдавнашните жестоки убийства на момичета в Татарстан и в Иркутска област на Русия. Въпросът за връщане на смъртното наказание се обсъжда още от въвеждането на мораториума през 1999 г. Мненията в обществото обаче са противоречиви, пише вестникът.

По данни на центъра “Левада” от август миналата година за 24 на сто от хората в Русия смъртното наказание е морално приемливо. На противоположно мнение са 33 процента, а според 19 на сто всичко зависи от конкретния случай.

Според анкета на руския фонд “Обществено мнение” от миналия март 62 на сто от гражданите са за връщане на смъртното наказание, 21 на сто - за спазване на мораториума и едва 5 процента - за пълно премахване на смъртното наказание.

По думите на официални лица в Русия “близо една трета от всички, които лежат” в затворите, “са абсолютно невиновни” - ако смъртното наказание бъде разрешено, “колко ли абсолютно невиновни хора ще бъдат ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване