02/13/13 14:22
(http://www.klassa.bg/)

Бившият шеф на СИСМИ отива в затвора заради спецакция на ЦРУ

Бившият ръководител на СИСМИ (италианското военно разузнаване) Николо Полари бе осъден на 10-години затвор за участие в отвличането от спецслужбите през 2003 г. на египетския духовник Абу Омар (Хасан Мустафа Осама Насър), който тогава е имам в Милано. Бившият заместник на Полари Марко Манчини получава 9 г. по същото обвинение. Още трима служители на италианските силови служби са осъдени на по 6 години. И петимата ще обжалват, пише Би Би Си. Те общо трябва да платят на Абу Омар 1 милион евро, а на жена му 500 000 евро.
Разследването се води от 2007 г. Следствието установява, че агенти на ЦРУ са отвлекли имама от Милано и са го отвели в американската военновъздушна база в Авиано. Оттам го транспортират в Египет, където той дълго време е разпитван и вероятно изтезаван да признае връзки с ислямския тероризъм. През 2007 г. египетският съд го освобождава с мотива, че задържането му е неоснователно. Операцията на ЦРУ се е провела на основание на особените правомощия, които тогавашният президент Джордж Буш даде на спецслужбите след атентатите от 11 септември 2001 г.
За виновни по делото бяха признати 23 американци, 22 от които са агенти на ЦРУ, а последният е пилот от ВВС на САЩ . През 2009 г. те бяха осъдени на по 5 години лишаване от свобода, а шефът на ЦРУ в Милано получи 8 години. Обжалването през 2010 г. увеличи присъдата на съответно 7 и 9 години. Прокурорите отправят искане до италианското министерство на правосъдието да задейства процедура за екстрадиране на американците, но тогавашният министър Роберто Кастели отказва.
Полари и колегите му твърдят, че са невинни и не са знаели за готвеното отвличане.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване