02/13/13 14:00
(http://www.klassa.bg/)

Д. Добрев: Трябва да променим методиката за ценообразуване на тока

 Трябва да се работи за промяна на модела за формиране на цената за електроенергия. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при изслушването му парламента във връзка с протестите срещу високите сметки за ток и парно.

„Ценообразуването е проблем от 10 години" заяви Добрев. Той обясни, че ДКЕВР не се интересува достатъчно от това на какво основание ЕРП-ата искат одобряване на представените инвестиционни разходи.

Днес се сблъскваме с метода на ценообразуване на тока, който не защитава потребителите в България, заяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев от трибуната на парламента.

Има неефективни централи и въпреки това те са включени в този микс - това са "Марица Изток" 1 и 3, даде пример той. Има и други централи с по-скъп ток дори от "Марица Изток" 1 и 3, като "Бобов дол", "Брикел" и "Димитровград", които също са в този микс - защо са там, запита министърът.

Според него трябва да се облекчат регулациите, методите на отчитане, да се изградят т.нар. умни мрежи, за да има предвидимост на сметките, да има електронен отчет.

За печалбите на ЕРП-ата е отговорен ДКЕВР, налагани са им санкции за нарушения, но докладите показаха една слабост - работата на ЕРП-та преди одита със свързани лица, сега те не могат да аутсорсват услуги след тази проверка, посочи министърът.

Икономическият министър подкрепи идеята всяка година да се прави одит на ЕРП-тата. Министърът беше изслушан в парламента по предложение на левицата заради протестите срещу високите сметки на ток и парно. По думите му и глобите подлежат на промяна, ако се прецени, че са малки.

Петър Курумбашев от Коалиция за България се обърна към министъра на икономиката и енергетиката с думите:„Вие променихте закона така, че председателят на ДКЕВР да се избира от Министерски съвет, а не от Народното събрание. Кой носи отговорност за назначенията на премиера. Ангел Семерджиев разбра ли три години къде се намира или гледаше в тавана и определяше цените". Той попита и кой ще поеме политическата отговорност за неговата оставка.

„Идеята председателят на ДКЕВР да се избира от Народното събрание е подкрепена от министър-председателя още миналата година, но вместо това парламентът създаде комисия за контрол на регулатора", отговори Добрев. 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване