02/13/13 15:21
(http://www.klassa.bg/)

Приет е национален план за отбелязване на 70-годишнината от спасяването на българските евреи

Правителството прие национален план за честване на 70-годишнината от спасяването на 48 хиляди български евреи от унищожение по време на Втората световна война. Планът е подготвен от инициативен комитет с представители на Народното събрание, президента, изпълнителната власт, Българската православна църква, българските еврейски общности, местната власт, медиите, културната и научната общности. За финансовото осигуряване на предвидените в плана инициативи правителството предостави по бюджета на Министерския съвет за 2013 г. допълнително 150 000 лв.
Програмата включва провеждането на официални, културни и обществени събития, научни форуми и конференции, с които да се представи историята на спасяването на българските евреи през 1943 г. Тези прояви са планирани в контекста и на Европейската година на гражданите като пример за силата на гражданското общество.
Планира се също изграждането на паметник на спасяването на българските евреи в София и по споразумение от 2012 г. с израелското правителство – в Тел Авив. Включени са събития в София и Лом, на които да бъде почетена паметта на депортираните и загиналите в Холокоста евреи от Северна Гърция и Югославия.
Международният план на честванията е насочен към представяне с документи и факти на българската позиция за събитията в Европа, САЩ и Израел. В него са включени участия в академични и дискусионни форуми в Израел, културни събития, изложба с документи и срещи в института „Яд Вашем”, както и лекции в академични и бизнес среди в САЩ, срещи с представители на еврейски организации и институти, изложба с документи в ООН, филмови събития.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване