02/13/13 14:07
(http://www.klassa.bg/)

Унгария пласира на международните пазари облигации за 3.25 млрд. долара

 Унгария пласира на международните пазари облигации за общо 3.25 млрд. долара в първия си аукцион на държавни ценни книжа за последните 21 месеца. Страната се завърна на дълговия пазар, след като премиерът на страната Виктор Орбан се отказа от търсенето на подкрепа от Международния валутен фонд (МВФ), съобщи Bloomberg. Страната пласира 10-годишни облигации за 2 млрд. долара при доходност, която е с 345 базисни пункта над тази по американските ценни книжа със същия матуритет, както и 5-годишни облигации на стойност 1,25 млрд. долара при спред от 335 базисни пункта, по данни на Bloomberg.

 

Унгария се обърна към пазарите, след като не успя да си осигури гъвкава кредитна линия от МВФ след година на спорове относно независимостта на централната банка на страната. Спорове имаше и за мерките, които прилага премиерът Виктор Орбан, за да понижи най-голямото дългово бреме сред държавите-членки от източната част на Европейския съюз. През миналата година Унгария се беше отказала да емитира дълг именно защото се надяваше на споразумение с МВФ.

 

Унгарската Агенция за управление на дълга съобщи на 14 януари, че през 2013 г. планира да емитира ценни книжа на стойност общо между 4 и 4,5 млрд. евро, за да помогне за изплащането на задължения на страната в чужда валута за 5,1 млрд. евро, падежиращи през посочения период. Унгария нае BNP Paribas SA, Citigroup Inc., Deutsche Bank AG и Goldman Sachs Group Inc. за емисията, се посочва в съобщение на Агенцията за управление на дълга.

 

Разходите за финансиране на страната намаляха през миналата година, след като Орбан предприе мерки за понижаване на дълга ѝ, а програмата за изкупуване на облигации на американския Федерален резерв подкрепи търсенето на активи с по-висока доходност.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване