02/13/13 22:03
(http://e-vestnik.bg/)

Ядреният опит на Северна Корея може да изчерпи търпението на Китай

Асошиейтед прес

Антиамерикански плакат от Северна Корея

Извършеният днес от Северна Корея ядрен опит може да накара Китай да възприеме по-твърда позиция спрямо дългогодишния си съюзник.

Пекин вече даде сигнали за все по-голямото си недоволство от Пхенян, като се съгласи ООН да затегне санкциите срещу КНДР след извършено изпитание на ракета през декември, изненадвайки с необичайно острия тон онези, които следят Китай, и предизвиквайки сериозни критики от страна на Пхенян.

И макар да не се очаква Пекин да изостави комунистическия си съсед, той изглежда преоценява връзките година след като новият севернокорейски лидер Ким Чен-ун пое управлението. Въпросът е колко дълго Китай - самият той воден от новия лидер Си Цзинпин - ще продължи да подкрепя предизвикващите недоволство политики на Северна Корея.

“Може би Ким Чен-ун смята, че Си Цзинпин ще прояви снизходителност към него. Но е много вероятно да го очаква неприятна изненада”, каза Ричард Буш, директор на Центъра за политически изследвания за Североизточна Азия към Института “Брукингс” във Вашингтон.

Министерството на външните работи засега не е отговорило на изпратени по факса молби за коментар - днешният ден е официален празник в Китай по случай Лунната нова година.

Държавната телевизия в Китай съобщи за земетресението, което бе първият признак, че Северна Корея е извършила опита. Китайската централна телевизия цитира граждани, живеещи по границата с КНДР в провинция Цзилин, които казаха, че усетили как земята се разтресла за около минута по времето, когато е бил трусът. По-късно Пхенян потвърди, че е извършил ядрен опит.

Китай чувства презрително отношение от страна на Ким. Въпреки че Пекин приветства идването му на власт след смъртта на неговия баща през декември 2011 г. и макар и да продължи притока на помощи и инвестиции, новият лидер на КНДР със своите две изстрелвания на ракети и намерения да извърши ядрен опит пренебрегна китайските интереси в един стабилен регион. КНДР предупреди още миналия месец, че ще направи опит като протест срещу затегнатите санкции на ООН.

“В началото Китай го посрещна топло и мисля, че му даде известно количество помощи. Но не получихме никаква благодарност. Те ни смятат за даденост”, каза Цзин Цанжун, който е експерт по международни отношения от университета “Жънмин” в Пекин. “Китай се опита да се сближи с него, но не се получи. Китай е много разочарован.”

Пекин обаче смята Пхенян за изключително важен буфер срещу американските войски в Южна Корея и Япония. Той също така дълбоко се опасява, че евентуално рухване на режима в КНДР може да доведе множество бежанци на негова територия. Поради тези причини е малко вероятно Пекин да изостави Пхенян на произвола на съдбата, макар и да действа по-твърдо спрямо Северна Корея, за да спре с ядрените си провокации и да реформира западналата си икономика.

“Китай не е готов на този етап да спре подкрепата си за КНДР”, каза Роджър Кавасос, който е експерт по Северна Корея от Института за сигурност и стабилност “Наутилус”.

Очевидното нежелание на КНДР да реформира икономиката си е сред най-големите причини за разочарование в Пекин, а проблемното естество на двустранните им отношения си личи ясно по замръзналата река Ялу, представляваща част от границата, която китайските войски пресичат, за да спасят Северна Корея по време на Корейската война (1950-1953 г.).

Миналата седмица, точно преди празниците по случай Лунната нова година, десетки севернокорейски камиони се струпаха на граничен контролно-пропускателен пункт в пограничния град Дандун, Североизточен Китай, натоварени с чували с ориз, олио, евтини електроуреди и други стоки за бита, които рухналата промишленост на КНДР не може да произведе в достатъчни количества за 24-милионното население.

По на юг шумно прокламирана севернокорейска икономическа зона, разположена върху двойка острови по течението на р. Ялу, остава покрито със сняг поле ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване