02/14/13 14:49
(http://e-vestnik.bg/)

България: Чалга скандал

Публикацията във в. Фигаро

Под заглавие “България: Чалга скандал” френският в.”Фигаро” публикува обширна статия, посветена на чалгата в България и на случая със субсидията за българската звукозаписна компания “Пайнер медия”.

Ако случайно се озовете в софийски нощен клуб, има голяма вероятност да танцувате в ритъма на чалгата, която няма нищо общо с българската народна музика, а е по-скоро разюздана версия на поп фолка, сместваща дискотечни ритми, турско звучене и традиционна циганска музика, посочва френският вестник.

Предимно жени изпълняват този тип песни. За предпочитане е те да са в лежерно облекло, под което се откроява силиконовият им бюст. В клиповете на тези куклички, сякаш излезли от еротични филми, се появяват и мъже с големи бицепси, които позират до луксозни коли, размахват лъскави бижута и се опитват да имитират мимиките на гангстерите.

Въпреки опитите за имитация на американските рапърски клипове, резултатът с българските клипове изглежда по-скоро кичозен.

Но смешно или не, тези чалга видеоклипове се радват на попътен вятър. Всъщност става дума за истинска чалга индустрия, развила се в България след падането на комунизма. Зад певици като Глория, Андреа или Преслава се крият шепа влиятелни бизнесмени.

Митко Димитров е един от тях. Той ръководи компанията “Пайнер медиа” - една от най-големите компании в страната, специализирани в разпространението на поп фолк, продължава “Фигаро” и разказва за скандала с евросубсидиите за компанията.

За тази компания настъпи чудо. Тя беше избрана от ЕС да получи субсидия от 1.3 милиона евро (които не трябва да връща).

Парите се отпускат по програмата за развитие с цел стимулиране на икономическата конкурентоспособност. За тази субсидия се предполага, че ще насърчи икономическата конвергенция на новите членове на ЕС. Тази манна небесна трябваше да бъде използвана от българската компания, за да обнови оборудването за нейната музикална телевизия Планета ТВ и и за назначаването на 30 души.

Само че решението на Брюксел не зарадва всички в България. Още повече, че българската държава добави близо 150 000 евро към отпуснатата сума. Резултатът е, че критиките валят.

Според сайта Юрактив, посветен на европейските политики, театралният режисьор Александър Морфов е посочил, че има упадък на моралните норми в България, преди да добави, че “разбира се, в нашата идиотска страна това е културата, която можем да покажем на света”.

Според същия сайт пианистът и композитор Антони Дончев е нарекъл финансирането абсурдно, допълвайки, че чалга културата не трябва да получава допълнителна помощ.

Режисьорът Теди Москов пък е подхвърли идеята за въвеждане на данък върху чалга изпълнителите и композиторите, като приходите ще бъдат използвани за подпомагане на истинското българско изкуство.

Европейската комисия се намеси месец след скандала със субсидията. Говорителят на еврокомисаря Йоханес Ханс, отговарящ за регионалната политика, обяви на 15 януари, че Брюксел иска започването на разследване от страна на българските власти, за да се установи дали условията за отпускане на субсидии са били спазени във връзка с казуса с Пайнер медиа.

След този обрат самата компания реши да се откаже от тази “стипендия”. Докато се чакат резултатите от разследването, българските политици също се захванаха с тази афера.

“Фигаро” посочва, че лидерът на българските социалисти Сергей Станишев е обвинил властта, че се опитва да купи влиянието на медиите с помощта на европейските средства.

В края на статията се припомня, че чалгата е помогнала на травестит от ромски произход да стане един от идолите на страната. Това е върхът, като се има предвид какви трудности има България, за да толерира своите етнически и сексуални малцинства, завършва вестникът.

БТА

Публикувана на 02/14/13 14:49 http://e-vestnik.bg/16863/balgariya-chalga-skandal/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване