02/14/13 21:52
(http://www.klassa.bg/)

В къщата на Борис Христов: Марио Хосен представи млади цигулари виртуози

Марио Хосен, за когото журналистиката употребява суперлативи като „българският Паганини” е личност с поглед към различни територии на знанието. Като цигулар се изявява на редица европейски подиуми, а също и в САЩ, Китай, Япония, Мексико. Наред с изпълнителското изкуство, той има изследователски интереси и в областта на музикалната естетика, философията, археологията, историята на стария свят, религията... Но за студентите си от Нов български университет почетният професор е преди всичко уважаваният и обичан учител, който ги учи да интерпретират музиката, да обогатяват културата си и да се осъществяват като музиканти на сцената. За пореден път Марио Хосен дойде от Виена, където също работи като изпълнител и педагог, за да представи в къщата на Борис Христов едно истинско шествие на млади таланти, посветили се на цигулковото изкуство

Традиционният концерт в къщата на Борис Христов, посветен на 100 години от рождението на певеца, се превърна в празник, благодарение на таланта на студентите Александрина Миленова, Ралица Петкова, Ивайло Данаилов, Даниела Иванова и Доротея Димитрова и акомпаняторката Нона Кринчева. Откриването и закриването на това истинско шествие на цигулките и бе поверено на Александър Зайранов (11 ) и Мартин Зайранов (14). Двамата братя бяха перфектни в техниката и себеотдадени в интерпретацията на Тартини -Крайслер, Бах, Паганини, Лало и Виотан. Родителите им също са музиканти, които работят във Варна. Затова всеки месец децата пътуват за поредния урок с любимия професор. По всичко личи, че го правят с радост, без да се изживяват като деца-чудо. В свиренето им се усеща и детската чаровност, и привързаността към музиката, и устременосття да извървят дългия път към върховете..


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване