02/14/13 23:09
(http://e-vestnik.bg/)

Германски парламентаристи: Хизбула са терористи

Предполагаемият терорист самоубиец на летището в Бургас и фалшивата му шофьорска книжка, показана от телевизия Ей Би Си. Снимка: от тв екрана

След като българският вътрешен министър обяви миналата седмица, че членове на Хизбула са замесени в кървавия атентат на летището в Бургас, извършен миналата година, множество германски политици призоваха ливанската терористична групировка да бъде забранена, посочва кореспондент на израелския в. “Джерусалем поуст” от Берлин.

Мястото на Хизбула е в списъка на Европейския съюз на терористичните организации, заяви Елмар Брок от консервативния Християндемократически съюз, председател на комисията по външни работи в Европарламента, посочва вестникът. Той цитира и германския експерт по тероризма Гидо Щайнберг, специалист по Близкия изток в берлинската Фондация за наука и политика, според когото предвид критериите на ЕС за включване на дадена терористична група в черния списък, “Хизбула се класира по всички параграфи”.

Франция, Италия, Кипър, Малта, Швеция и правителството на германския канцлер Ангела Меркел са против обявяването на Хизбула за терористична групировка, отбелязва изданието.

В изявление за “Джерусалем поуст” Филип Месфелдер - член на Бундестага и говорител по външните работи на парламентарната група на Християндемократическия съюз Християнсоциалния съюз (ХДС ХСС) - отбелязва, че тероризмът е в сърцевината на стратегията на Хизбула. Пред вестника той подчерта, че забрана на ЕС би нанесла удар по болното място на радикалната шиитска организация, замразявайки авоарите и притока й на средства в Европа, което ще лиши Хизбула от финансова база за бъдещи терористични актове.

Парламентаристът от Свободната демократическа партия Райнер Щинер казва, че ако се докаже, че цялата организация и ръководство на Хизбула активно са участвали в планирането на атентата, то тази организация трябва да бъде включена в списъка на терористичните групировки.

“Джерусалем поуст” цитира и съпредседателя на комисията по външни работи в Бундестага Рупрехт Поленц от ХДС, който заявява, че ако обвиненията срещу Хизбула, че е отговорна за атентата в България, се потвърдят, той ще подкрепи включването на групировката в списъка на ЕС на терористичните организации.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване