02/14/13 12:45
(http://www.klassa.bg/)

Големият адронен колайдер спря за 2 години

Големият адронен колайдер спря в четвъртък излъчването на потоци частици и няма да работи 2 години, за да се извършат редица ремонти и усъвършенстване на съоръжението, предаде Би Би Си. Магнитната му мрежа ще бъде ремонтирана по цялата 27-километрова дължина на ускорителя. Лъчите на ускорителя бяха изключени в четвъртък сутринта, но затоплянето на всичките 1734 магнита до стайна температура ще стане в събота сутринта.
Колайдерът е известен най-вече с ролята си в търсенето на Хигс бозона, така наречената Божествена частица, в края на 2012 г. Но след редица технически проблеми след първото му включване машината никога не е била използвана с цялата си мощ, за която е предназначена. Това би трябвало да стане възможно след изпълнението на цялата програма по ремонти и иновации в края на 2014 г. Машината достигна енергия на частиците от 8 трилиона електронволта (ТеВ) през 2012 г., по-висока от предишните 7 ТеВ през 2011 г. След ремонта обаче трябва да бъде достигната безпрецедентна досега висока енергия на сблъсък от 13 ТеВ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване