02/14/13 23:18
(http://e-vestnik.bg/)

Да отрежеш ухото на писател

Писателят Акрам Айлисли. Снимка: от тв екрана

Придворната партия на управляващите в Азербайджан “Ени Мусават” обяви награда от 10 000 евро за онзи, който отреже ухото на видния местен писател Акрам Айлисли. “Миналата седмица обсъдихме и взехме това решение. То е твърдо и няма да го отменим”, заяви партийният водач Хафиз Гаджиев.

Той твърди, че в свой роман Айлисли е нанесъл обида на 4,5 милиона азербайджански бежанци от Армения - представил ги е като диваци. “Затова решихме, че за Айлисли всяко наказание ще е малко и трябва да му се отреже ухото. Задачата е възложена на хора от младежкото крило на партията. Изпълнителят ще получи награда от 10 хиляди маната (над 9500 евро)”, заяви Гаджиев.

Акрам Неджефович Наибов (Айлисли) съвсем не е някакъв дисидент. Той е народен писател на Азербайджан, щедро обграден с грижи и внимание от местната номенклатура. Завършил в началото на 60-те Московския литературен институт “Максим Горки”, той публикува стихове, но по-късно си създава име като прозаик и преводач на проза.

Превежда на азербайджански произведения от руски, съветски и чуждестранни писатели, сред които Шукшин, Айтматов, Маркес. След разпадането на Съветския съюз е избран за депутат в азербайджанския парламент. Награден е с двете висши отличия на страната - Ордена на славата и Ордена на независимостта. Откъде идват днешните му неволи?

Животът на 76-годишния Айлисли се промени, откакто руското сп. “Дружба на народите” помести в последния си брой новия му роман “Каменни сънища”. Книгата отразява спомени на писателя за живота в Баку и за отношенията между арменци и азербайджанци в родното му село Айлис по времето, когато се разпада СССР. В самото начало на романа един азербайджанец се опитва да спаси стар арменец, убит в крайна сметка от ерази - азербайджански бежанци, напуснали Армения.

През януари в Азербайджан се развихри общонационална кампания срещу писателя. Активисти от младежкото крило на управляващата партия горяха портрети на Айлисли пред дома му и скандираха “Акрам, вън от страната!”. В родното село на твореца митингаджии викаха “Предател!” и “Смърт за Акрам!”. Държавният глава Илхам Алиев му отне персоналната президентска пенсия и званието народен писател на Азербайджан. Според съответния документ в романа “Каменни сънища” Айлисли е злоупотребил с доверието на народа и “е изопачил реалности, свързани с азербайджанската история”.

Историци от местната Академия на науките обещават да изобличат “Каменни сънища”. Може да ги последват и генетиците, призовавани вече да проверят да не би Айлисли да е таен арменец. Генетичен материал ще се търси навярно в отрязаното му ухо.

Отпърво Айлисли твърдеше, че не се кани да напусне страната. Сега обаче се страхува да не пострада семейството и допуска, че ще се наложи да емигрира. “Романът започва с това, че азербайджанец се хвърля да спасява стар арменец, когото искат да убият. Как може изобщо подобен роман да обиди и унижи азербайджанския народ?” - недоумява той.

Азербайджан е чудесна страна. Азербайджанците са радушни, сърдечни хора; наистина обичам някои от тях. И също като повечето руснаци нямам никакво желание да си пъхам носа в азербайджанско-арменските отношения. Нека обаче признаем, че те са донякъде уникални, дори с оглед специфичните реалности на Юга. Карабах, темпераментът - да, знаем ги тези неща. При все това из бившия Съветски съюз замразените конфликти са много - Приднестровието, Абхазия, Южна Осетия, Ош.

И никъде страните не са изпълнени с толкова първобитна омраза като арменците и азербайджанците. А погледнем ли публичните форми на тази омраза, Баку напоследък води с голяма преднина. Стига да напомним как персоналът на “Азербайджан еърлайнз” на летище Домодедово в Москва не пусна в самолета топмениджър на “АвтоВАЗ” само защото носел арменско име. И служителка на компанията - рускиня по народност, обясни това с нареждане отгоре.

Защо ли градусът на ...

Публикувана на 02/14/13 23:18 http://e-vestnik.bg/16860/da-otrezhesh-uhoto-na-pisatel/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване