02/14/13 14:00
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР: Цените на тока може да паднат

 Не мога да кажа дали ще се справя с проблемите за 20 дни, но смятам, че има възможност да се намалят сметките за ток. Все още се запознавам с тези проблеми, заяви  новият председател на ДКЕВР Юлиана Иванова пред ТВ 7 в четвъртък.

„Трябва да се прегледат всички договори с ТЕЦ „Марица“ 1 и 3 и да се види какво може да се направи. В момента изчаквам прокуратурата да се произнесе. Прокурори влизат днес при нас и започват разследване. Искам да изчакам тяхното мнение“, коментира Иванова и обеща, че ДКЕВР ще бъде абсолютно прозрачна.

„Хората ще бъдат информирани как се формират цените. Не мога да преценя дали моят предшественик е участвал в комбина с някой. Моето мнение е, че протестите имат и политически отенък. От друга страна, хората са прави, защото сметките наистина са високи. Няма да се поколебая, ако излязат информации за корупция сред членовете на ДКЕВР, да се разделя с който и да е било“, обеща Иванова.
Проверката на електроразпределителните дружества ще установява две неща – начина на формиране на цените на електроенергията и начина, по който се е извършвала приватизацията на електроразпределителните дружества и дали са приложени всички документи. Това каза  по-късно по повод прокурорската проверка в ДКЕВР главният прокурор Сотир Цацаров. Към този момент са изискани всички договори за приватизацията на ЕРП-тата, проверката ще обхване всички клаузи и дали тези клаузи се изпълняват на практика, обясни той.
Важно е не само как са формирани цени, но и какви задължения са имали електроразпределителните дружества по времето на приватизацията, но и какви са задълженията им към момента, посочи Цацаров. Проверката за всяко електроразпределително дружество ще започне от момента, в който е приватизирано дружеството, уточни магистратът.
По негови думи, ако се установи наличие на безстопанственост или длъжностно престъпление може да се стигне до търсене на персонална отговорност.

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) ще провери трите електроразпределителни дружества, съобщи от своя страна министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на Международната туристическа борса „Ваканция и Спа Експо 2013”.„Сутринта изпратих писмо до Агенцията за държавна финансова инспекция за проверка на трите ЕРП-та. „Основанието да бъде направена проверка точно от АДФИ на ЕРП-тата е това, че през 2010 г. ние ги задължихме да правят обществени поръчки, когато възлагат. Преди това те възлагаха, без да спазват реда на Закона за обществените поръчки”, отбеляза министърът.
Държавната финансова инспекция ще провери как са харчени средствата в трите електроразпределителни дружества, като проверката ще обхване период поне от момента, в който те са били задължени да правят такива процедури, т.е. 2010 г., уточни Добрев.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване