02/14/13 05:37
(http://www.klassa.bg/)

Дянков: Ако заговорим за национализация, ще стигнем до ГУЛАГ

"Никой в 21 век не може да си позволява да говори за национализация. Проверки - да, Сметна палата, АДФИ, прокуратурата. Ако се види, че има системни проблеми, има начин да се променят законите, има начин да се променят електромерите.

За да си говорим за национализация, оттам стигаме до колективизация, оттам стигаме до ГУЛАГ и до Белене, само че не това Белене, за което Станишев сега мечтае, а това, което беше само мечтал преди време и активно е участвал Станишев-старши, да праща хората, които не са съгласни, да им се национализира земята".

Това заяви по повод призивите за национализация на ЕРП-тата вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в интервю за информационна агенция КРОСС.

Относно коментарите на БСП и Сергей Станишев за фискален резерв под минимума, Симеон Дянков заяви, че България е завършила 2012 година с фискален резерв близо 7,2 млрд и няма никакви притеснения по тази тема.

"Всеки януари фискалният резерв спада временно,

защото се плащат лихвите по външния дълг, винаги това се прави през януари и се зареждат и социалните плащания. Тази година януари беше по-тежък от предишни години, защото освен лихвите, изплатихме и главницата на половината от дълговете на НДСВ.

Така че всъщност 2 млрд. отидоха за главница плюс лихви по външни дългове, но като резултат външният ни дълг намаля от 17% на под 15%. Около 1,5 млрд. пък заредихме в различните социални програми към Министерство на труда, за да могат те вече да си използват оборотни средства. Така че е напълно нормално, и всяка година става през януари, фискалният резерв да намалее", категоричен е Дянков.

Запитан

какво очаква от проверката на прокуратурата в ДКЕВР,

Дянков посочва, че най-важно е да влязат Сметната палата и АДФИ.

"Прокуратурата за мен може да оправи истински анализ само след като се видят сметките, от гледна точка на това, което вече споменах. Основният потенциален проблем там е по какъв начин ДКЕВР е разрешавал на ЕРП-тата да правят инвестиции, за каква стойност и в какво. Те всякак година дават тези разчети, председателят на ДКЕВР ги приема и на базата на самите разчети те си правят самото ценообразуване.

Ако се окаже, че в това ценообразуване са влезли проекти, които реално не помагат за енергоефективност, защото това е основно по закон основната задача на ЕРП-тата, тогава означава, че от страна на бившето ръководство на ДКЕВР трябва да се търси отговорност. Но за това, пак повтарям, е по-важно първо Сметната палата и АДФИ да си свършат работата, за да може прокуратурата да може да се базира на някакви сметки", посочва Дянков.























КРОСС


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване