02/14/13 23:17
(http://e-vestnik.bg/)

“За състоянието на съюза” - Обама иска повече

Барак Обама произнася първото си обръщение “За състоянието на съюза” след преизбирането за президент. Снимка: Белия дом

“Отчитаме голям напредък”, заяви със задоволство Барак Обама в началото на своето обръщение “За състоянието на съюза”. Той имаше предвид подобряващото се положение на икономиката и намаляващия брой американски войници на опасни мисии в чужбина. Но това можеше в същата степен да се отнася и за стратегията му за преодоляване на съпротивата на републиканците във време на разделение в управлението.

По време на предизборната кампания миналата година една от линиите в неговите речи беше порицаването на идеята за съкращаване на разходите за популярни правителствени програми, “като същевременно не искаме нищо” от най-богатите американци. Тази тактика, при която той представяше себе си като защитник на обикновените американци, а републиканците - като слуги на богаташите, беше доста ефективна.

Тя не само му помогна да спечели втори мандат, но и накара републиканците в Конгреса да приемат в началото на годината неговото искане за по-високи данъци за богаташите от страх да не се окажат достойни за подигравките на президента. Нищо чудно тогава, че Обама се връща към темата. Всъщност той изрази същата линия в обръщението си пред Конгреса, като добави само една дума: “повече”: “Не можем да искаме от възрастните граждани и работещите семейства да поемат цялото бреме на намаляването на дефицита, като същевременно не искаме нищо повече от най-богатите и най-влиятелните”, издекламира той.

Подтекстът беше, че републиканците би трябвало да се съгласят на още едно данъчно увеличение в замяна на съкращаване на разходите, като тези две неща биха помогнали да се стабилизира разрастващият се дълг на Америка и да се избегнат различните фискални безизходици, които се задават. Изглежда, президентът е стигнал до извода, че може да получи това, което иска от противниците си, само като спечели общественото мнение на своя страна и че най-лесният начин да го постигне е като ги обвини, че угаждат на богатите.

Така, вместо да възприеме помирителен тон и да предложи компромиси, както правеше през голяма част от първия си мандат, Обама представи безсрамно партиен дневен ред. Той повтори предишни призиви не само за по-високи данъци за богатите, а и за по-строги закони за контрол на оръжията и за съгласувани действия за забавяне на климатичните промени - все идеи, които будят отвращение у републиканците и чието прокарване поради това ще се сблъска с трудности в Камарата на представителите, където републиканците имат мнозинство.

Към предишните си искания Обама добави някои нови предложения, които сигурно няма да бъдат посрещнати добре от републиканците, като повишаване на минамалната работна заплата и обвързването й с инфлацията. Той говори и за улесняване на гласуването, което не е популярна кауза за десницата. На всичко отгоре бяха представени различни предложения, които - макар и не особено спорни сами по себе си - звучаха доста скъпо.

Сред другите нови схеми бяха искането на президента да осигури всеобщ достъп до предучилищна подготовка, да разшири професионалното обучение в гимназията, да изгради мрежа от институти за насърчаване на производството и да създаде данъчен кредит за наемане на дългосрочно безработни хора. Той обеща, че всичко това няма да добави и цент към дефицита, но не даде подробности откъде ще дойдат пари за него.

Републиканците веднага изтъкнаха, че държавният дълг е нараснал с 584 трилиона цента, откакто Обама е дошъл на власт. Как може да се има доверие на човек с такова постижение, попитаха те.

Сенаторът от Флорида Марко Рубио, който атакува речта на президента от името на републиканците, се оплака, че “неговото решение буквално на всеки проблем, пред който сме изправени, е Вашингтон да налага по-големи данъци, да взема по-големи заеми и да прави по-големи разходи”. Имайки предвид собствените си ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване